Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωράκης: Μας έτυχε πρωθυπουργός που δεν έχει δουλέψει ποτέ

Δεν μπορεί η χώρα να συνεχίζει να κυβερνιέται από ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να κάνουν ένα μεροκάματο, υπογράμμισε από τη Χαλκίδα ο επικεφαλής του Ποταμιού. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να ξαναπάει σε εκλογές.

Θεοδωράκης: Μας έτυχε πρωθυπουργός που δεν έχει δουλέψει ποτέ
«Δεν θα γίνουμε υπηρέτες του παλιού συστήματος και σας το λέω με κάθε κόστος. Δεν αφήσαμε τις δουλειές μας για να μπούμε στην πολιτική να γίνουμε υπηρέτες είτε του κ. Τσίπρα, είτε του κ. Μεϊμαράκη, είτε της κυρίας Φώφης» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ομιλίας που έδωσε σήμερα στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε παράλληλα και στην επαγγελματική προϋπηρεσία του κ. Τσίπρα λέγοντας: «Μας έτυχε ένας Πρωθυπουργός που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Αυτό πραγματικά το λέω με θλίψη. Δεν μπορεί η χώρα να συνεχίζει να κυβερνιέται από ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να κάνουν ένα μεροκάματο».

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο του παλαιοκομματισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν σε αυτή την προεκλογική περίοδο ένα αγώνα δημιουργικής ασάφειας. Δεν λένε τίποτα για κανέναν, γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κανέναν, και υπόσχονται τα πάντα στους πάντες», ενώ θύμισε στον κόσμο και ότι «Το Ποτάμι είναι σήμερα το μόνο κίνημα που ο Αρχηγός του δεν προέρχεται από κομματική νεολαία. Αυτό είναι που εμείς λέμε στην κοινωνία είναι: Να μπει με το Ποτάμι η κοινωνία στην εξουσία».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

-Το μήνυμα του Κινήματός μας είναι ένα: τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τους πληρώσαμε ακριβά. Η κοινωνία έχασε αλλά τα κόμματά τους κέρδισαν και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να γίνει ο τελικός απολογισμός. Τους πληρώσαμε ακριβά, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να επιλέξουμε νέες δυνάμεις. Το Ποτάμι έχει αποδείξει αυτούς τους τελευταίους 7 μήνες που είναι στη Βουλή ότι είναι μια κρίσιμη δύναμη για τη χώρα, που μπορεί να φέρει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει μπροστά.

-Αυτό που απομένει είναι να μας πει και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης ποια είναι τα πρόσωπα με τα οποία θα κυβερνήσουν, γιατί εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας πολλές φορές ζητάει συγνώμη για τα πρόσωπα που επέλεξε. Ποια πρόσωπα όμως θα έχει μαζί του στην επόμενη κυβέρνηση; Και ο κ. Μεϊμαράκης όμως λέει κάτι αντίστοιχο. Λέει δηλαδή ότι θα πρέπει η χώρα να βαδίσει σε καινούργιους δρόμους. Με ποιους; Θα κυβερνήσει με τους ίδιους υπουργούς; Τους υπουργούς του 2013, του 2014; Τους υπουργούς της οριζόντιας λιτότητας; Των περικοπών; Ποιοι θα κυβερνήσουν; Θα κυβερνήσουν πάλι οι άεργοι; Θα κυβερνήσουν τα παλιά κομματικά στελέχη; Το Ποτάμι όμως μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει επιλέξει τα πρόσωπα που κάνουν την απόλυτη διαφορά.

– Εμείς θα επιμείνουμε χωρίς μεγάλες υποσχέσεις να λέμε στην ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να τα καταφέρει εάν τολμήσει να διαγράψει το παλιό και να δώσει στο Ποτάμι τη δυνατότητα να είναι ένας δυνατός «παίκτης» στο πολιτικό παιχνίδι της επόμενης μέρας. Είμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη, όπως είμαστε και πολύ κοντά στην καταστροφή.

– Ο εκλογικός νόμος δίνει ένα τεράστιο προνόμιο στο πρώτο κόμμα. Είναι όμως υποχρέωσή μας να μην πάει ξανά η χώρα σε εκλογές. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να ξαναπάει σε εκλογές. Θα στηρίξουμε αν είναι ανάγκη μια κυβέρνηση με μεγάλες αδυναμίες γιατί θα το προτιμήσουμε αυτό από το να πάμε ξανά σε εκλογές, οι οποίες θα είναι ο αργός θάνατος της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής οικογένειας, της ελληνικής κοινωνίας.

– Το να στηρίξουμε μια κυβέρνηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Εμείς θα στηρίξουμε μια λύση για τη χώρα στις 21 του μήνα. Το εάν θα συμμετέχουμε βέβαια στην κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από πολλά άλλα πράγματα και κυρίως εάν αυτοί που θα σχηματίσουν κυβέρνηση έχουν τις ίδιες προτεραιότητες με αυτές που έχουμε εμείς. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί, αν και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει και τι προτεραιότητες έχουν.

-Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν σε αυτή την προεκλογική περίοδο ένα αγώνα δημιουργικής ασάφειας. Δεν λένε τίποτα για κανέναν γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κανέναν. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, επαναλαμβάνοντας τα μοτίβα των παλαιών προεκλογικών αγώνων, όταν πρακτικά υποσχόμαστε τα πάντα με τη σιγουριά ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν ξεχάσει την επόμενη μέρα τις υποσχέσεις μας.

-Αρκετοί άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ, από αυτούς που προσπάθησαν να μας κυβερνήσουν, δεν έχουν σχέση με την πραγματική ζωή. Εάν δεν έχεις δουλέψει, εάν δεν έχεις κερδίσει από τη δουλειά σου, εάν δεν έχεις χάσει από τη δουλειά σου, εάν δεν ξέρεις τι σημαίνει πληρώνω το ΙΚΑ, πληρώνω την εφορία, πως μπορείς να καταλάβεις αυτόν τον κόσμο από τα βιβλία. Το είπε ο κ. Φλαμπουράρης λέγοντας στην ελληνική κοινωνία: «τι να γίνει; Δεν πρόλαβε να δουλέψει ο Αλέξης ποτέ στη ζωή του, γιατί τον πήραμε από την κομματική νεολαία και τον κάναμε αρχηγό και μετά τον κάναμε Πρωθυπουργό». Το λέει στον ελληνικό λαό που βασανίζεται, που αγωνίζεται, που βλέπει τα παιδιά του να υποφέρουν από αδιέξοδες πολιτικές και λέει «τι να κάνουμε;». Μας έτυχε ένας Πρωθυπουργός που δεν έχει δουλέψει ποτέ του. Αυτό πραγματικά το λέω με θλίψη. Δεν μπορεί η χώρα να συνεχίζει να κυβερνιέται από ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να κάνουν ένα μεροκάματο. Οι άνθρωποι που εμείς προτείνουμε να κυβερνήσουν τη χώρα, είναι οι άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει στην προσωπική τους ζωή, έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο δικό τους κόσμο, στο δικό τους κλάδο. Αυτοί οι άνθρωποι που το Ποτάμι λέει ότι πρέπει να κληθούν να παίξουν ένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

– Όλοι ενώνονται εναντίον του Ποταμιού. Έχετε αναρωτηθεί το γιατί; Είναι απλό. Χαλάμε την πιάτσα. Βγήκαμε και είπαμε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η κομματοκρατία. Είναι ότι οι «σωλήνες» των κομμάτων που βγάζουν στελέχη, τα βάζουν στο δημόσιο, τα βάζουν στις υπηρεσίες και που διορίζουν στελέχη τους στους οργανισμούς. Όταν λοιπόν εμείς είπαμε ότι αυτό πρέπει να αποτρέψουμε, αυτό πρέπει να τελειώσει, αυτομάτως ο καθένας είδε τον εαυτό του σε αυτό που καταγγέλλει το Ποτάμι. Δηλαδή το κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει «ωχ θα μείνουμε άνεργοι; Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο να γίνουμε αυτό που θέλουμε; Βουλευτές και υπουργοί;». Αντίστοιχη είναι η σκέψη των στελεχών της Ν.Δ. και των άλλων παλιών κομμάτων.

-Λένε ψέματα αυτοί που λένε ότι μπορούν να σκίσουν το μνημόνιο. Η δημιουργία μιας αντιπρότασης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα σοβαρό κυβερνητικό σχήμα και θα διορθώσει κάποιες πλευρές του μνημονίου είναι στις προτεραιότητες μας. Εάν η χώρα, και αυτό λέει το Ποτάμι, δεν προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις το επόμενο μνημόνιο θα το φέρει ο κ. Λαφαζάνης, ή όποιος κ. Λαφαζάνης που σήμερα αρνείται το μνημόνιο.

-Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα, για τα κόμματα εξουσίας το ότι ξαφνικά έρχεται η κυρία Βασιλική Θάνου και κάνει μία υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία είναι καλύτερη από τις κυβερνήσεις τους.

-Δεν θα γίνουμε υπηρέτες του παλιού συστήματος και σας το λέω με κάθε κόστος. Δεν αφήσαμε τις δουλειές μας, τα κέρδη μας, την αναγνώριση που είχαμε για να μπούμε στην πολιτική να γίνουμε υπηρέτες είτε του κ. Τσίπρα, είτε του κ. Μεϊμαράκη, είτε της κυρίας Φώφης. Εμείς θα μπούμε την επόμενη μέρα των εκλογών σε μία συζήτηση για τις ουσιαστικές προτεραιότητες της χώρας.

-Έχουμε τονίσει, και ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει, ότι αυτές οι εκλογές είναι η χρυσή ευκαιρία της χώρας. Εμείς λέμε καμία πλήρωση θέσεων από τους κομματικούς μηχανισμούς, παντού ΑΣΕΠ, παντού νέα παιδιά, παντού διαγωνισμοί. Με ένα δυνατό Ποτάμι, τέλος η ιστορία με τα ρετιρέ της εξουσίας.

-Το Ποτάμι είναι σήμερα το μόνο κίνημα που ο Αρχηγός του δεν προέρχεται από κομματική νεολαία. Αυτό είναι που εμείς λέμε στην κοινωνία είναι: Να μπει με το Ποτάμι η κοινωνία στην εξουσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v