Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωράκης: Τις βασικές αρχές του παλαιοκομματισμού ακολούθησε ο Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας αλλάζει σχεδιασμούς από μέρα σε μέρα. Πρώτα ζήτησε αυτοδυναμία, μετά είπε ότι θα κυβερνήσει με τον φίλο του τον Καμμένο, μετά είπε ότι θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Δε γίνεται να αλλάζεις κάθε μέρα άποψη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Θεοδωράκης: Τις βασικές αρχές του παλαιοκομματισμού ακολούθησε ο Τσίπρας
«Οι 7 μήνες του κ. Τσίπρα αποδεικνύουν ότι δεν είναι το καινούριο. Πέρα από βερμπαλισμούς και τα συνθήματα, ο κ. Τσίπρας ακολούθησε τις βασικές αρχές του παλαιοκομματισμού, η οποία λέει ότι βάζω το κόμμα μου πάνω από το καλό των πολλών», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας αλλάζει σχεδιασμούς από μέρα σε μέρα. Πρώτα ζήτησε αυτοδυναμία, μετά είπε ότι θα κυβερνήσει με τον φίλο του τον Καμμένο, μετά είπε ότι θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Δε γίνεται να αλλάζεις κάθε μέρα άποψη». Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις της Όλγας Τρέμη και του Γιάννη Πρετεντέρη αναφέρθηκε και στο θέμα των δημοσκοπήσεων λέγοντας «Οι δημοσκόποι προφανώς προσπαθούν να κάνουν ντέρμπι την αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Το Ποτάμι έχει πράγματι χαμηλή συσπείρωση. Ίσως να φταίει ότι δεν έχουμε κομματικό στρατό. Εκτιμώ ότι όσο περνούν οι μέρες ο κόσμος έρχεται προς το Ποτάμι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών τονίζοντας «Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Μπορεί να ενισχύσουμε την κυβέρνηση ακόμη κι αν δεν συγκυβερνήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν θα την αφήσουμε». Παράλληλα, ερωτώμενος, αναφέρθηκε και στον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας «Δεν πείθει ο κ. Μεϊμαράκης ότι θέλει να αλλάξει τα πράγματα. Μέχρι τώρα από τον κ Μεϊμαράκη έχουμε ακούσει ωραία αστεία, αλλά δεν έχει πει τίποτα συγκεκριμένο».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

-Μη θεωρείτε δεδομένο ότι θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Τα πράγματα πρώτον θα καθοριστούν από τους πολίτες και το εκλογικό αποτέλεσμα και δεύτερον θα καθοριστούν από το πρόγραμμα του πρώτου κόμματος, εκείνου που θα κερδίσει τις εκλογές. Εμείς δεν έχουμε καμία καψούρα με την υπουργική καρέκλα και δεν είναι προτεραιότητά μας. Υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες που θα τεθούν σε μια χώρα, επί παραδείγματι για την παιδεία. Αν ο κ. Τσίπρας είναι πρώτος φαντάζεστε ότι εμείς θα δεχτούμε την πολιτική Μπαλτά στη παιδεία; Δεν υπάρχει περίπτωση. Ή αν η ΝΔ είναι πρώτη θα δεχτούμε την πολιτική της ΝΔ σε ευαίσθητα ζητήματα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν υπάρχει περίπτωση. Έχουμε τη δική μας ατζέντα. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να υπηρετήσουμε το παλιό σύστημα.

-Δεν πείθει ο κ. Μεϊμαράκης ότι θέλει να αλλάξει τα πράγματα. Μέχρι τώρα από τον κ Μεϊμαράκη έχουμε ακούσει ωραία αστεία αλλά δεν έχει πει τίποτα συγκεκριμένο. Οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης πρέπει να απαντήσουν σ' ένα ερώτημα: με ποιους θα κυβερνήσουν;

-Μια κυβέρνηση είναι σαν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν είναι «βάλε εσύ δύο παίκτες να βάλω εγώ άλλους δύο παίκτες». Αν οι 11 παίκτες δεν παίζουν καλά, δεν υπάρχει περίπτωση να βάλεις γκολ. Αυτή είναι η άποψή μας και το έχουμε πει. Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας την επομένη των εκλογών ήταν λάθος. Του είχα πει ότι δε συγκροτείται έτσι μια κυβέρνηση. Δεν μπορεί να πάρει ο καθένας ένα κομμάτι του υπουργικού σχήματος και να κάνει ό,τι νομίζει .

-Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουμε στις 21 του μήνα, είναι μια πολιτική συμφωνία όπως αυτή που κάναμε στη Βουλή. Χρειάζεται σοβαρότητα. Χρειάζεται όλοι να χάσουμε κάτι από το κόμμα μας. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι η χώρα θα πορευθεί τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο σε ήρεμα νερά. Αν ο δεύτερος αρχίζει να πετάει πέτρες στον πρώτο θα υπάρχει πρόβλημα και η χώρα δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά.

-Ο ελληνικός λαός μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να συγκρούονται προεκλογικά, αλλά από τον Οκτώβριο που πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις και ελπίζω ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα επιδείξουν μια πιο «ενήλικη» συμπεριφορά.

-Κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα, υπήρξε ένα κοινό ανακοινωθέν που μας κράτησε στην Ευρώπη. Το ίδιο διακύβευμα υπάρχει και τώρα, δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο ακόμα.

-Ο κ. Τσίπρας αλλάζει σχεδιασμούς από μέρα σε μέρα. Πρώτα ζήτησε αυτοδυναμία, μετά είπε ότι θα κυβερνήσει με τον φίλο του τον Καμμένο, μετά είπε ότι θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται να αλλάζεις κάθε μέρα άποψη.

-Το παλιό και το καινούριο δεν ορίζεται με βάση την ημερομηνία γέννησης, αλλά με βάση τις πράξεις σου. Η συμπεριφορά του κ. Τσίπρα δείχνει ότι δεν είναι το καινούριο που ευαγγελίζεται. Οι 7 μήνες του κ. Τσίπρα αποδεικνύουν ότι δεν είναι το καινούριο. Πέρα από βερμπαλισμούς και τα συνθήματα ο κ. Τσίπρας ακολούθησε τις βασικές αρχές του παλαιοκομματισμού η οποία είναι ότι βάζω το κόμμα μου πάνω από το καλό των πολλών. Βοηθώ το κόμμα μου να πάρει θέση στο δημόσιο, βοηθώ τα δικά μου παιδιά. Μέχρι το παρά πέντε το υπουργείο παιδείας έκανε αποσπάσεις κομματικών φίλων. Προχώρησε σε 2500 μετακινήσεις αλλά δεν κατάφερε να πληρώσει τις κενές θέσεις στα σχολεία. Εκεί ο κ. Τσίπρας είναι ΠΑΣΟΚ, εκεί είναι ΝΔ.

-Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στα δυο μεγάλα κόμματα.

-Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Μπορεί να ενισχύσουμε την κυβέρνηση ακόμη κι αν δεν συγκυβερνήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν θα την αφήσουμε. Θα είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας. Η οικονομία της χώρας καταρρέει. Άρα η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση. Θα ήθελα να υπάρξει στις 21 του μήνα μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα κυβερνήσει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Λέω όμως από τώρα, ότι το Ποτάμι δεν είναι δυνατόν να αφήσει τη χώρα να πάει σε εκλογές.

-Οι δημοσκόποι προφανώς προσπαθούν να κάνουν ντέρμπι την αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Το Ποτάμι έχει πράγματι χαμηλή συσπείρωση. Ίσως να φταίει ότι δεν έχουμε κομματικό στρατό. Εκτιμώ ότι όσο περνούν οι μέρες ο κόσμος έρχεται προς το Ποτάμι. Η εκτίμηση μου είναι ότι όσο προχώρημα στην τελευταία εβδομάδα αυτός που θα ξεχωρίσει ο δεύτερος θα αρχίσει να φυλλοροεί.

-Το Ποτάμι δεν λέει ότι θα κυβερνήσει και με τον ένα και με τον άλλον. Εμείς λέμε στον κόσμο «επιβάλλετε τις αρχές του Ποταμιού στη διακυβέρνηση». Άποψή μας είναι ότι ο κόσμος αγαπάει το Ποτάμι, γιατί οι αρχές μας, το να φύγει το κομματικό κράτος για παράδειγμα, είναι πλειοψηφικές ιδέες στην ελληνική κοινωνία. Το Ποτάμι λέει με ξεκάθαρο τρόπο ότι έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v