Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται νέες διώξεις για τη λίστα Λαγκάρντ

«Έδωσα όλα τα στοιχεία, νομίζω ότι βοήθησα πολύ την ελληνική δικαιοσύνη. Η λίστα που έφτασε στη χώρα σε είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν», υπογράμμισε ο Ερέ Φαλτσιανί μετά την κατάθεση σε Ελληνες εισαγγελείς στο Παρίσι.

Ερχονται νέες διώξεις για τη λίστα Λαγκάρντ
Νέες ποινικές διώξεις επίκεινται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, γνωστή και ως λίστα Φαλτσιανί, καθώς όπως έγινε γνωστό ο "συγγραφέας" της Ερβέ Φαλτσιανί έδωσε τετράωρη κατάθεση σε τέσσερις εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέτοντας ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου και των εισαγγελέων Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Τζούρα και Γιώργου Καλούδη, ο Ερβε Φαλτσιανί φέρεται να έδωσε νέα στοιχεία τα οποία θα εμπλουτίσουν την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα σε δήλωσή του μετά την κατάθεση, ο μάρτυρας φέρεται να λέει: «Έδωσα όλα τα στοιχεία, νομίζω ότι βοήθησα πολύ την ελληνική δικαιοσύνη. Η λίστα που έφτασε στη χώρα σε είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν».

Η ομάδα των Εισαγγελέων φέρεται να θέλει να λάβει από τον κρίσιμο μάρτυρα συγκεκριμένα στοιχεία που θα αποτιμηθούν, αξιολογηθούν και θα συσχετιστούν με άλλα στοιχεία που ήδη γνωρίζει η Δικαιοσύνη για τους Έλληνες καταθέτες της HSBC Γενεύης, ώστε να διαπιστώσουν αν προκύπτουν και για ποια πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα αξιόποινες πράξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από το καλοκαίρι είχαν περιέλθει στην Δικαιοσύνη στοιχεία για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται με τα στοιχεία της "λίστας Λαγκάρντ" η οποία έχει στο ενεργητικό της πράξεις φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί άλλοτε στέλεχος της μηχανογραφικής υπηρεσίας της τράπεζας , φέρεται να αντέγραψε από το 2006 έως το 2008 ηλεκτρονικά αρχεία για περίπου 24 χιλιάδες πελατών της HSBC. Τα στοιχεία αυτά επιχείρησε να πουλήσει σε διάφορες χώρες που ενδιαφέρονταν να εντοπίσουν φοροφυγάδες υπηκόους του. Οι γερμανικές αρχές μάλιστα φαίνεται πως πράγματι πλήρωσαν για να παραλάβουν τα στοιχεία.

Καμμένος: Η Λίστα Λαγκάρντ περιέχει περισσότερα ονόματα

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1, είπε ότι σήμερα το βράδυ επέστρεψαν από το Παρίσι τέσσερις εισαγγελείς που ασχολούνται με την Λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση Παπασταύρου και οι οποίοι πήραν κατάθεση από τον κ. Ερβέ Φαλτσιανί.

Πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Λίστα Λαγκάρντ περιέχει περισσότερα ονόματα, καθώς ορισμένα "κόπηκαν" από το αντίγραφό της που παραδόθηκε στην Ελλάδα. Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν κατέθεσε ο κ. Φαλτσιανί, τότε "θα ανοίξουν οι offshore των γερμανικών μιζών" και εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, ακόμα και εντός της εβδομάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v