Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Aρση των capital controls για το «νέο χρήμα»

Υποβάλλονται οι ελληνικές προτάσεις από ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ. Στα χέρια της ΕΚΤ το αν θα γίνει το μεγάλο βήμα. Ποιες είναι οι προτάσεις για το νέο «χρήμα» και τον διαχωρισμό του από το «παλαιό». Ερχεται χαλάρωση των capital controls και για εισαγωγές.

Τράπεζες: Aρση των capital controls για το «νέο χρήμα»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρίνει αν θα διενεργηθεί άμεσα το επόμενο μεγάλο βήμα για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να υποβάλει μεταξύ άλλων αίτημα για την αποδέσμευση του νέου χρήματος που κατατίθεται στις τράπεζες από κάθε είδους περιορισμό.

Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών συλλέγουν τις τελευταίες ημέρες προτάσεις από φορείς και τράπεζες για το επόμενο βήμα χαλάρωσης στα capital controls, τις οποίες θα υποβάλουν στην ΕΚΤ για έγκριση.

Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η αποδέσμευση του νέου χρήματος από κάθε περιορισμό. Δηλαδή τα χρήματα που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία αυτή τη στιγμή είτε φυλάσσονται σε θυρίδες και σπίτια είτε βρίσκονται στο εξωτερικό δεν θα έχουν κανένα περιορισμό στην κίνησή τους.

Τα χρήματα θα μπορούν να κατατίθενται σε υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών ή νομικών προσώπων, αλλά θα παρακολουθούνται διαφορετικά σε σχέση με το τρέχον υπόλοιπο. Οι τράπεζες έχουν αναπτύξει το απαραίτητο λογισμικό που επιτρέπει τη διαφορετική παρακολούθηση παλαιού και νέου χρήματος, ακόμη και στον ίδιο λογαριασμό.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης προθεσμιακής κατάθεσης, αν πρόκειται για αγορά ακινήτου, ή αν είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες διαβίωσης για νοικοκυριά, θέτοντας όμως όρους ως προς το ύψος του ποσού (έως 1.800 ευρώ) που μπορεί να αναληφθεί.

Μικρότερες αλλά λειτουργικές παρεμβάσεις αναμένεται να υπάρξουν στο καθεστώς έγκρισης από τις τράπεζες των αιτήσεων για εμβάσματα και πληρωμές προμηθευτών στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τον διπλασιασμό από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων εμβασμάτων και πληρωμών εξωτερικού, ενώ όσα αιτήματα είναι έως 5.000 ευρώ θα εξετάζονται επιτόπου από το τραπεζικό κατάστημα, για να αποσυμφορηθούν οι υποεπιτροπές.

Επίσης εξετάζεται να επιτραπεί η μεταφορά ως 500 ευρώ μηνιαίως στο εξωτερικό ανά καταθέτη όχι όμως ανά τραπεζικό λογαριασμό και πιστωτικό ίδρυμα.

Τα σχετικά αιτήματα θα υποβληθούν στην ΕΚΤ, η οποία και θα αποφασίσει για το αν με βάση την εικόνα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει άμεσα το βήμα απαλλαγής του νέου χρήματος από κάθε περιορισμό στην κίνησή του. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες και σπίτια, ιδιαίτερα στην περίπτωση που προκύψει σταθερή κυβέρνηση.

Είναι όμως πιθανόν η ΕΚΤ να μεταθέσει την έγκριση του αιτήματος για χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών και σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος να εμφανιστούν στα γκισέ μεγάλα ποσά που είναι κρυμμένα σε θυρίδες και σπίτια και εν συνεχεία να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v