Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗSBC: Πόσο κοστίζουν οι σπουδές σε 16 χώρες

Το συνολικό κόστος της προπτυχιακής εκπαίδευσης για έναν φοιτητή από το εξωτερικό μπορεί να ξεπεράσει τις 165.000 δολάρια (δίδακτρα και κόστος διαβίωσης) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποτιμάται συχνά το πραγματικό κόστος, υποστηρίζει η τράπεζα.

ΗSBC: Πόσο κοστίζουν οι σπουδές σε 16 χώρες

Ποσοστό μεγαλύτερο του 77% των γονέων που συμμετείχαν στην πρόσφατη έρευνα της HSBC με τίτλο «Η Αξία της Εκπαίδευσης» θα σκέφτονταν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά αρκετοί υποτιμούν το πραγματικό κόστος των σπουδών έναντι αυτών στην ίδια τη χώρα καταγωγής. Η νέα έρευνα από την HSBC που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες αποκαλύπτει ότι το επιπλέον κόστος της προπτυχιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι 6,3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που οι γονείς υπολόγιζαν ότι θα διαθέσουν.

Η φετινή έρευνα δείχνει πόσα επιπλέον χρήματα θα σκέφτονταν να διαθέσουν οι γονείς, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Συγκρίνοντας αυτό το ποσό με το πραγματικό κόστος της προπτυχιακής εκπαίδευσης ενός φοιτητή στο εξωτερικό, είναι ξεκάθαρο ότι οι γονείς έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Θεωρείται ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης παγκοσμίως, αλλά το συνολικό κόστος της προπτυχιακής εκπαίδευσης για έναν φοιτητή από το εξωτερικό μπορεί να ξεπεράσει τις 165.000 δολάρια (δίδακτρα και κόστος διαβίωσης), γεγονός που καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες τον πιο ακριβό προορισμό παγκοσμίως.

Η έρευνα δεν αποκαλύπτει μόνο ότι υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ εκτιμήσεων και πραγματικού κόστους των σπουδών στο εξωτερικό, αλλά και ότι αρκετές οικογένειες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό βάρος των σπουδών. Μεγαλύτερο ποσοστό από το ένα πέμπτο (22%) των γονέων δεν έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους.

Οι πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό, ειδικά στις αγγλόφωνες χώρες, απαιτούν σημαντικούς πόρους αλλά αποτελούν αποδοτική επένδυση. Ο Καναδάς προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές καριέρας, αφού κατατάσσεται πρώτος προορισμός μεταξύ των 16 χωρών της έρευνας ως προς την απασχόληση των αποφοίτων. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται δεύτερος προορισμός, η Σιγκαπούρη τρίτος, το Ηνωμένο Βασίλειο τέταρτος και η Αυστραλία έκτος.

Ο Charlie Nunn, Group Head of Wealth Management της HSBC, σχολίασε: «Οι γονείς αναγνωρίζουν την αξία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, αλλά συχνά υποτιμούν το κόστος που απαιτείται. Τα δίδακτρα δεν είναι το μόνο κόστος το οποίο θα πρέπει να υπολογίσει κανείς: τα έξοδα διαβίωσης στη χώρα, τα αεροπορικά εισιτήρια μετάβασης, είναι επιπλέον χρεώσεις που οι οικογένειες θα κληθούν να καλύψουν. Η έγκαιρη έναρξη της αποταμίευσης και η αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών ενδέχεται να βοηθήσουν τους γονείς να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό».

Ο Στέλιος Πιρπινιάς, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδας, δήλωσε: «Στην HSBC εστιάζουμε στη σημαντικότερη οικονομία του κόσμου, την "προσωπική οικονομία" των πελατών μας. Σε αυτή τη βάση, συζητάμε με τους πελάτες μας για το πώς θα μπορέσουν να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν, σχετικά με τις σπουδές των παιδιών τους».

 

Δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία και τις συγκρίσεις στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v