Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Μικρότερη των προβλέψεων η ύφεση του 2015

Οι υφεσιακές επιπτώσεις από τα capital controls ίσως είναι, τελικά, μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις και ανησυχίες, τονίζει η τράπεζα. Βασική παράμετρος που θα κρίνει την εφεξής πορεία είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Eurobank: Μικρότερη των προβλέψεων η ύφεση του 2015

Μισογεμάτο βλέπουν οι επικεφαλής της Eurobank το ποτήρι όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία από την επιδείνωση της κατάστασης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, με κυρίαρχο κομμάτι το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.

Οι εκτιμήσεις της Eurobank αποτυπώνονται με σαφή τρόπο στην παρουσίαση που πραγματοποιούν τα στελέχη της τράπεζας στους ξένους επενδυτές από σήμερα έως και την Παρασκευή στο road show, το οποίο διεξάγει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η ύφεση για το 2015 αναμένεται να είναι μικρότερη από τις αρχικές της προβλέψεις, ωστόσο δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα κινηθεί χαμηλότερα ή υψηλότερα της εκτίμησης των θεσμών, που ορίζουν την ύφεση μεταξύ 2,1% και 2,3%.

Ιδιαίτερης σημασίας χρήζει η εκτίμηση της τράπεζας ότι οι υφεσιακές επιπτώσεις από τα capital controls ίσως είναι, τελικά, μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις και ανησυχίες. Βασική παράμετρος που θα κρίνει την εφεξής πορεία είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην πλήρη άρση των capital controls.

Η τράπεζα τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων, κυρίως στο κομμάτι των δομικών μεταρρυθμίσεων (δημοσιονομικά, δημόσια διοίκηση, νομοθετικό πλαίσιο, κοινωνική ασφάλιση, νέο εργασιακό καθεστώς), οι οποίες σε συνδυασμό με την πολιτική ομαλότητα αναμένεται να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και εν τέλει την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ενίσχυση των εξαγωγών, οι οποίες παραμένουν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο, αποτελούν το κλειδί για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Στα βασικά πλεονεκτήματα της νέας εποχής η Eurobank ξεχωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά την υπογραφή της τρίτης δανειακής σύμβασης έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές και δανειακές της ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια. Πέραν του δανείου, στις δεσμεύσεις περιλαμβάνονται και ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν με έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, η τράπεζα επισημαίνει πως αναμένονται εξελίξεις και στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, η ανακούφιση του οποίου θα γίνει μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο μέτωπο της ρευστότητας η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την επαναφορά του waiver, δηλαδή του απευθείας δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά και την ένταξη της χώρας στο ποσοτικό πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v