Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: «Τελευταία ευκαιρία» για Ελλάδα η συμφωνία

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί το πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Κάνει λόγο για «διαφορετική αντίδραση» της Κομισιόν, αν δεν συμβεί αυτό. Πρέπει να σεβόμαστε τους Ελληνες, πρόσθεσε. Δεν ήταν επιλογή το Grexit.

Γιούνκερ: «Τελευταία ευκαιρία» για Ελλάδα η συμφωνία

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Γιούνκερ μιλώντας στην Ευρωβουλή προς τους Ελληνες πολιτικούς. «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πρέπει να τηρηθεί», ξεκαθάρισε. «Αν δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες, αυτή τη φορά η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική».

Εχουμε συμφωνήσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και από την επόμενη, το εννοούμε, συμπλήρωσε.  

Οπως είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας στην Ευρωβουλή, στην ομιλία με τίτλο «Η κατάσταση στην Ευρώπη», το Grexit ήταν μια πιθανότητα, όχι μια επιλογή. «Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά για να προοδεύσει η χώρα. Πρέπει να τους σεβόμαστε», πρόσθεσε. Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος αν δεν είχαμε λύση στην ευρωπαϊκή κρίση.

Ολόκληρη η αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό ζήτημα έχει ως εξής: «Ηταν απολύτως απαραίτητο για εμάς να αναγνωρίσουμε και να πούμε ότι το Grexit δεν ήταν επιλογή. Εάν δεν το δηλώναμε δυνατά και ξεκάθαρα, το Grexit θα είχε συμβεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανοποιημένη που έχει ως μέλος της την Ελλάδα και είχα ενοχληθεί τους τελευταίους μήνες από σχόλια που ανέφεραν ότι η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την Ε.Ε. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα ήθελα αυτό το πρόγραμμα να είναι σεβαστό από όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις της Ελλάδας. Αυτή τη φορά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το εννοούμε και απαιτούμε σεβασμό των διακανονισμών και των συμφωνιών που έχουν γίνει. Εάν αυτή τη φορά οι κανόνες που συμφωνήθηκαν δεν τύχουν σεβασμού, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v