Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας:Tο πρώτο κόμμα θα κάνει σίγουρα κυβέρνηση

Εκ του πονηρού τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού, είπε ο Τσίπρας. Kυβέρνηση «αρίστων» με υπουργούς και εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι οικουμενική. Να ξεκαθαρίσουν τα μικρά κόμματα με ποιον είναι. Αφού αποκλείστηκε το Grexit η ΝΔ δεν έχει στόρι.

Τσίπρας:Tο πρώτο κόμμα θα κάνει σίγουρα κυβέρνηση

Ο Αντώνης Σαμαράς ήξερε ότι έπρεπε να πάρει σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα και γι’ αυτό επέσπευσε τις εκλογές. Είχε ως στόχο την αριστερή παρένθεση και αποκορύφωμα αυτού του σχεδιασμού ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Skai.

Τόνισε ότι έγινε αγώνας τους πρώτους έξι μήνες και μάλιστα σε αυτό το διάστημα, πριν τα capital controls η χώρα πήγε καλά στα έσοδα χάρη στις 100 δόσεις και υπήρξε ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ κόντρα σε όλους τους σχεδιασμούς ασφυξίας των δανειστών.

Υποστήριξε ότι ρώτησε την καγκελάριο Μέρκελ αν υιοθετεί τις προτάσεις Σόιμπλε και του απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι στη γερμανική κυβέρνηση αποφάσεις παίρνει η καγκελαρία.

Εξέφρασε την πικρία για το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη συμφωνία. Όταν εξασφάλισα ότι δεν θα κλείσουν τράπεζες αποφάσισαν να δραπετεύσουν από τις ευθύνες για να μην λερώσουν τα χέρια τους. Η αριστερά όμως που δραπετεύει από τις ευθύνες δεν έχει θέση στην ιστορία.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε, ήξερε ότι υπήρχε και σχέδιο για να πάρουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Θα γίνει κυβέρνηση

«Η συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό γίνεται εκ του πονηρού. «Ολοι ξέρουν ότι όποιος βγει πρώτος θα φτιάξει κυβέρνηση ακόμα και αν δεν έχει αυτοδυναμία», είπε χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει ποιες κινήσεις θα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Πώς μπορεί να λέει ο Μεϊμαράκης να λέει ότι είμαι «πονηρούλης» και «πολιτικός αγύρτης» που κατέστρεψε τη χώρα και να θέλει να κυβερνήσει μαζί μου. Δεν το θέλει, αλλά το λέει γιατί θέλει να περάσει μαζί με τα media της διαπλοκής το μήνυμα ότι ‘είμαστε όλοι ίδιοι’».

Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας γιατί οι διαφορές μας είναι μεγάλες. Δεν υπάρχει κοινός στόχος. Εμείς θέλουμε να γκρεμίσουμε όσα η ΝΔ θέλει να διατηρήσει, συμπλήρωσε. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας και σταθερότητας αλλά και μεγάλες τομές. Όχι μόνο τα εγγυώμαι αλλά ξέρω και πώς θα τα κάνω, υποστήριξε. «Εχω πλήρη επίγνωση ότι τα δύσκολα είναι πίσω μου».

Όπως είπε «θα κυβερνήσω με τους καλύτερους ακόμα και αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για οικουμενική κυβέρνηση. «Θέλουμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Με ποιους θα τα κάνουμε. Με αυτούς που έδιωξαν τον Χριστοφοράκο σε μια νύχτα;».

Σε ότι αφορά τις συνεργασίες, ζήτησε να ρωτηθούν και τα μικρά κόμματα. «Είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ;».

Ο κόσμος που αισθάνεται μεσαίος χώρος έχει απέναντί του τη ΝΔ που από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν έχει «στόρι». Δεν μπορεί να πείσει ότι θα κάνει τις αλλαγές σε Δημόσιο και θα χτυπήσει τη διαφθορά που έχτισε επί 40 χρόνια.

Το πρόγραμμα

Υπάρχουν δύσκολα μέτρα αλλά δεν είναι «βαρύ και ασήκωτο» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Τόνισε ότι έχει πολύ μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλα εξασφάλισε χρηματοδότηση τριετίας.

Μου έλεγαν «ούτε ένα φρέσκο ευρώ για την Ελλάδα» και αντί αυτών περάσαμε σε ένα πρόγραμμα ESM που εξασφαλίζει αναδιάρθρωση χρέους και παράλληλα διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μεγάλη μάχη έδωσα και για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Οταν άκουσα την αρχική πρόταση Σόιμπλε που προέβλεπε έδρα στο Λουξεμβούργο και ξεπούλημα περιουσίας κατάλαβα ότι δεν ήθελε συμφωνία, είπε. Εφυγα τρεις φορές από το τραπέζι και ήρθε ο Ολαντ και συζητήσαμε. Τους έκανα ξεκάθαρο ότι αυτό δεν θα περάσει από έμενα όποιο είναι το κόστος. Ηξεραν ότι εγώ αυτό δεν θα το υπέγραφα ποτέ. Ο Μεϊμαράκης τι θα έκανε;, αναρωτήθηκε.

Τα μέτρα

Αναγκαστήκαμε να βάλουμε μια μικρή εισφορά στις συντάξεις. Δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που ο Βενιζέλος με το PSI πήρε 25 δισ. ευρώ από τα Ταμεία. Πρόκειται για 24 ευρώ σε μια σύνταξη 800 ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος υγείας. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα βάλουμε τέλος στο φακελάκι πώς θα κάνουμε καλύτερο το σύστημα για να εξασφαλίσουμε πόρους.

Στη συμφωνία βάλαμε θέματα για τη φοροδιαφυγή. Το περιουσιολόγιο, τους ελέγχους στις λίστες και την αύξηση στους φόρους για τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη. Από τη συμφωνία δεν θα δραπετεύσουμε αλλά θα δώσουμε μάχες στα ανοικτά θέματα: χρέος, κόκκινα δάνεια, πρώτη κατοικία, εργασιακά. Τι γνώμη έχει η ΝΔ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναρωτήθηκε.

«Ποιος θα δώσει τις μάχες; Αυτοί που δεν τα πιστεύουν»;

Το δημοψήφισμα

Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για το δημοψήφισμα, παρότι υπήρχε η αντεκδίκηση από τους δανειστές με το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν περίμενα ότι θα το κάνουν. Είχα ενημερώσει Μέρκελ και Ολαντ και παρότι ανήσυχοι είχαν δώσει την εντύπωση ότι δεν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο τραπεζών. Η Μέρκελ, παραδέχτηκε, του είχε πει ότι θα πει δημόσια πως θεωρεί ότι το ερώτημα θα είναι για το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v