Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θύμα» του εμπάργκο και των τιμών πετρελαίου το εμπόριο με Ρωσία

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η πτώση του διμερούς εμπορίου υποχώρησε κατά 38% και σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε από τη μείωση των διεθνών τιμών στα πετρελαιοειδή. Η συνολική αξία του διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ. Η σύνθεση των εξαγωγών προς Ρωσία.

«Θύμα» του εμπάργκο και των τιμών πετρελαίου το εμπόριο με Ρωσία

Συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2015 η πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία που ξεκίνησε το 2014 με την επιβολή οικονομικών μέτρων από ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Μόσχας και αντίμετρων από τη δεύτερη.

Παρά την προσέγγιση και το θετικό κλίμα που καλλιέργησε η απελθούσα κυβέρνηση με τη Ρωσία, ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν μηδενικός για την Ελλάδα, καθώς παρά τα όσα έλεγαν στις αρχές του χρόνου αρμόδιοι υπουργοί όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για άρση του ρωσικού εμπάργκο σε νωπά προϊόντα από την Ελλάδα, τελικά η Ρωσία δεν συγκατένευσε.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας, το πρώτο εξάμηνο του 2015 η πτώση του διμερούς εμπορίου ήταν ακόμη εντονότερη και σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε από τη μείωση των διεθνών τιμών στα πετρελαιοειδή.

Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 38% και ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 99 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένες σχεδόν κατά 40%, και τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 38%. Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 το διμερές εμπόριο ανερχόταν σε 2,8 δισ. ευρώ με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 164,6 εκατομμύρια και τις εισαγωγές από Ρωσία σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, τα γουνοδέρματα με 15,5 εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 15,5% επί των συνολικών εξαγωγών ενώ ακολουθούν τα επιβατικά πλοία με 10,6 εκατομμύρια.

Ωστόσο ο κωδικός αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και πιθανόν αφορά μεμονωμένη πώληση, σημειώνει η έκθεση.

Από τα άλλα προϊόντα που βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη τω ελληνικών εξαγωγών, αναφέρονται λάδια πετρελαίου με 7,3%, τα φύλλα και ταινίες αλουμινίου με μερίδιο 7,1% και τα χρώματα επίχρισης βερνίκια με 4,3%.

Ως προς τις εξαγωγές ρωσικών προϊόντων στην Ελλάδα, το συντριπτικό μερίδιο κατέχουν το αργό πετρέλαιο (744,7 εκατ., 45%), τα ακατέργαστα λάδια από πετρέλαιο (485,5 εκατ. 29%), και ακολουθούν το φυσικό αέριο (170 εκατ. 10%) και το αργίλιο (135,4 εκατ. 8%).

Όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις εισαγωγές πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανέρχονταν σε 2,52 δισ. ευρώ, έναντι 1,43 δισ. το 2015, λόγω της ραγδαίας πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v