Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο όροι Θεοδωράκη για μετεκλογικές συνεργασίες

Στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα. Πρέπει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους, δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Πώς βλέπει τις δημοσκοπήσεις και ποιους όρους θέτει για τη συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

Οι δύο όροι Θεοδωράκη για μετεκλογικές συνεργασίες

Τους όρους που θέτει το Ποτάμι για να συγκυβερνήσει ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ FM 99,5, λέγοντας «ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, όμως, και στα δύο κόμματα. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το μοίρασμα των υπουργείων» και συνέχισε: «Ο δεύτερος όρος είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει το Ποτάμι, λέγοντας «στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα. Σημασία έχει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Πρέπει να τιμωρηθούν γι' αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει ούτε αρχηγό. Είναι άλλο το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος και άλλο να πει κάποιος ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι νέοι υπουργοί της ΝΔ; Οι ίδιοι που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση;».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «είναι το κόμμα της ανεργίας. Πρώτη φορά κόμμα της αριστεράς δεν αναφέρεται στους ανέργους. Έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ‘καταφέραμε να μην έχουμε άλλες μειώσεις στους συνταξιούχους και στο Δημόσιο΄. Η Ελλάδα όμως δεν έχει μόνο συνταξιούχους και Δημόσιο. Έχει και τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους δεν υπολογίζει κανένας στην κυβέρνηση».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

- Δεν είμαι ικανοποιημένος από το ποσοστό των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει πίεση και κάποιες διαρροές και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Υπάρχει βεβαίως και μια εισροή, γι' αυτό δεν εμφανίζουμε σημαντικές απώλειες. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κόσμος θα σκεφτεί ότι υπάρχει μια χρήσιμη επιλογή, το Ποτάμι.

- Έχω πει ότι δεν συνεργάζομαι με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να πάρουμε την παλιά ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και να προσθέσουμε και λίγο Ποτάμι δεν έχει νόημα. Σημασία έχει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Πρέπει να τιμωρηθούν γι' αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει ούτε αρχηγό. Είναι άλλο το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος και άλλοι να πει κάποιος ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι νέοι υπουργοί της ΝΔ; Οι ίδιοι που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση; Ρωτήστε τον κ. Μεϊμαράκη. Εμείς που είμαστε ένα κόμμα του 5, 6, 7%, είμαστε έτοιμοι να πούμε ποια πρόσωπα θεωρούμε πως πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα. Εμείς λοιπόν λέμε στον κόσμο: «Τιμώρησέ τους, μείωσε τα ποσοστά τους και ενίσχυσε τους νέους παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι μήπως και βρούμε γιατρειά».

- Όλοι λένε ψέματα σε σχέση με το μνημόνιο. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μνημόνιο μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι κοινωνικές αδικίες, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα απ' αυτόν; Έχει πάρει κανένας άλλος αυτά τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα; Είπαμε λοιπόν ότι πρέπει μεν να γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις στο μνημόνιο, αλλά και ότι πρέπει να τηρηθεί. Το ότι ο ένας με το κομπολόι και ο άλλος με τις απειλές λένε ότι μπορούν να ανατρέψουν το μνημόνιο είναι ψέματα.

- Δεν μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός 15 ημέρες πριν από τις εκλογές να πει ποιο κόμμα προτιμάει να είναι πρώτο. Νιώθω πολύ μεγάλη απόσταση και από τον Τσίπρα και από τον Μεϊμαράκη. Είναι ευχάριστο ότι έχουμε προσωπικές σχέσεις και ότι μιλάμε μεταξύ μας, και πιθανόν να είναι και χρήσιμο για τη χώρα την κρίσιμη στιγμή, αλλά αυτό δεν καθορίζει τις κυβερνήσεις. Εμείς έχουμε πει ότι θα βάλουμε συγκεκριμένους όρους. Ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης.

Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι όμως και στα δύο κόμματα. Σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι το μοίρασμα των υπουργείων. Ο δεύτερος όρος είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει. Ποια είναι αυτή; Η εφαρμογή της συμφωνίας, ένα πρόγραμμα για την Παιδεία, ένα πρόγραμμα παραγωγής και εξαγωγών. Πρέπει να μπούμε στη λογική της παραγωγής. Υπάρχουν πολλές μικρές ενέργειες που μπορούν, και πρέπει να γίνουν, για να πάμε μπροστά.

- Η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να βάλει στόχους. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορεί να έχουν σχέση ούτε με την ακροδεξιά ούτε με τους σταλινικούς. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο για να χαράξουμε την ευρωπαϊκή πορεία. Αν μπουν τα άκρα μέση, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν στελέχη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Αλλά όχι με την παλιά ατζέντα. Αν τα παλιά κόμματα έχουν τη δυνατότητα να αυτοκαθαρθούν, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους.

- Συμφωνήσαμε με τον κ. Σκυλακάκη της Δράσης, ο οποίος θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όχι επικεφαλής αλλά εκεί για να δείξει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό σύννεφο στις σχέσεις μας. Θα συνεργαστούμε με τα παιδιά του «Μπροστά», με μια νέα γενιά πολιτικών, ενώ υπάρχει μια κουβέντα να είναι στα ψηφοδέλτια και ορισμένοι άνθρωποι του ΚΙΔΗΣΟ. Το μέλημά μας είναι να υπάρχει σύγχρονος λόγος. Με ενδιαφέρει η θέαση στη σύγχρονη Ευρώπη και οι άνθρωποι που εξυπηρετούν το νέο. Τους δεχόμαστε στο Ποτάμι σχεδόν απ' όλο το πολιτικό φάσμα. Και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά.

- Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι έχει και μια άλλη, χρήσιμη επιλογή αλήθειας. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει το Ποτάμι ότι είπε έστω κι ένα ψέμα. Θέλουμε να βγουν μπροστά νέες δυνάμεις, νέοι πολιτικοί. Θα είναι κατάντια αν η νέα κυβέρνηση μυρίζει ναφθαλίνη. Να μπει λοιπόν το Ποτάμι για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Αυτή θα είναι η συμβολή μας.

- Στόχος μας είναι να είμαστε τρίτο κόμμα. Πρέπει να ψαλιδίσουμε τους δύο μεγάλους. Είναι ντροπή να επιστρέψουμε και να παραδοθούμε στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v