Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Τα γκάλοπ αλλάζουν το μείγμα της ρητορικής

Πώς αποτιμά η Συγγρού τη δημοσκοπική αναστροφή του κλίματος. Η νέα στρατηγική στην προεκλογική εκστρατεία και τα «βάρη» του παρελθόντος. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι λίστες των υποψηφίων.

ΝΔ: Τα γκάλοπ αλλάζουν το μείγμα της ρητορικής

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν στη ΝΔ τις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη μέχρι πρότινος διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκμηδενιστεί.

«Όπως δεν πανικοβληθήκαμε όταν ήμασταν αρκετές μονάδες πίσω, έτσι και τώρα δεν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε», έλεγε στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος πάντως διαπιστώνει «μια ξεκάθαρη εικόνα. Την αλλαγή σκηνικού και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη ΝΔ».

Αυτό, λένε στη Συγγρού, αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ, που αυτή την περίοδο είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την πρόθεση ψήφου. Και αυτά δείχνουν να δικαιώνουν -υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές- τη ΝΔ για μια σειρά τοποθετήσεών της, όπως η μη αναγκαιότητα της διενέργειας εκλογών και η χρησιμότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να θέτει σε εφαρμογή το επόμενο βήμα της στρατηγικής του, που συνεπάγεται και αλλαγή του μείγματος της ρητορικής του. Με πιο απλά λόγια, να μην επιμείνει στη διαρκή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά να αρχίσει να παρουσιάζει πιο έντονα στους πολίτες και τη θετική πρόταση της ΝΔ, με συγκεκριμένες θέσεις και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αν υπάρχουν προκλήσεις από την απέναντι πλευρά, διευκρινίζουν στo γαλάζιο επιτελείο, δεν θα τις αφήνουν αναπάντητες, ωστόσο αυτό που θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους είναι ότι διαθέτουν πραγματικά λύσεις για τη συντομότερη δυνατή έξοδο από την κρίση. Και, όπως υπενθυμίζει παλαιό κομματικό στέλεχος, αυτή η προσπάθεια «μόνο εύκολη δεν είναι, αφού νωπές είναι οι μνήμες του κόσμου της δικής μας διακυβέρνησης και των δεσμεύσεων που έμειναν απλά... δεσμεύσεις».

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και ρεαλιστές. Ο κόσμος γνωρίζει και καταλαβαίνει και μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη σχέση μαζί του».

Φοροεισπρακτικό χαρακτήρα

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο θα στοχεύει στις φοροελαφρύνσεις αφού, όπως λένε στη Συγγρού, το 90% της συμφωνίας Τσίπρα και Καμμένου με τους δανειστές έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η αποτροπή της βαριάς φορολόγησης των αγροτών και η κατάργηση του 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, που πάγωσε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο. Το κενό, λένε, μπορεί να καλυφθεί, για παράδειγμα, με εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους και των κρατικών επιχορηγήσεων για λειτουργικά έξοδα άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία των λιστών των υποψηφίων του κόμματος, που θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Κυριακή. Η αρμόδια Επιτροπή που έχει ορίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ετοίμασε τις εισηγήσεις της, τις οποίες ήδη μελετά ο ίδιος και θα αποφασίσει για τον βαθμό ανανέωσης στο κόμμα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλαγές στις εκλόγιμες θέσεις δεν θα υπάρξουν, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ ακόμα και η θέση του πρώτου επιλαχόντα σε κάθε περιφέρεια πιθανόν να μην αλλάξει σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται η ΝΔ να πάρει επιπλέον έδρες, οπότε και οι επιλαχόντες να εκλεγούν βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v