Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις «ανασύνταξης δυνάμεων» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ηχησαν «καμπανάκια» στην Κουμουνδούρου από την οριακή πρωτιά της ΝΔ και τα ημέτερα φάουλ. «Εφικτό πλην κοινωνικό» πρόγραμμα από τον Τσίπρα στη ΔΕΘ. Πώς επιχειρείται να βγουν μπροστά οι διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία.

Κινήσεις «ανασύνταξης δυνάμεων» στον ΣΥΡΙΖΑ

Η έστω και αναιμική δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ (0,3% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ) που εμφάνισε η εταιρία GPO καθώς και τα «φάουλ» των τελευταίων ωρών, με αποκορύφωμα τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σήμαναν «καμπανάκι» στην Κουμουνδούρου.

Το εκλογικό επιτελείο επιχειρεί από χθες το βράδυ μία «ανασύνταξη δυνάμεων» ενόψει της σημερινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Αιγάλεω (με την οποία ανοίγει την προεκλογική αυλαία στο Λεκανοπέδιο), αλλά ο στόχος παραμένει η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ίδιο χώρο που πέρυσι ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», πρέπει φέτος να παρουσιάσει το «προσγειωμένο» πλαίσιο δράσης μίας νέας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή προγράμματος εργάζεται πυρετωδώς, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του προσχεδίου που εγκρίθηκε την Κυριακή από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Παρότι το έχουν ονομάσει «παράλληλο πρόγραμμα», με την έννοια ότι θα λαμβάνει μεν υπόψη τις μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά θα περνά στόχους που δεν εξαρτώνται από αυτές, ή που προϋποθέτουν «βελτιώσεις και διορθώσεις» τους, το ζητούμενο παραμένει ένα: να παρουσιαστεί ένα εφικτό και ταυτόχρονα «κοινωνικό» πλαίσιο, που θα δείχνει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

«Οι απολύσεις των άχρηστων υπαλλήλων»...

Σε τέτοιες πτυχές θα εστιάζεται πλέον ο προεκλογικός λόγος όλων των στελεχών και του κ. Τσίπρα.

Την αφορμή, λένε, την έδωσε ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης χθες, όταν στη διάρκεια ομιλίας του στο Ηράκλειο της Κρήτης μίλησε με έμφαση «για τους άχρηστους δημοσίους υπαλλήλους που εμείς διώξαμε και εκείνη (σ.σ. η κυβέρνηση Τσίπρα) επαναπροσέλαβε».

Το εν λόγω απόσπασμα... θα προβληθεί δεόντως από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ήδη από χθες το βράδυ παρεμβαίνουν ρωτώντας εάν οι «άχρηστοι υπάλληλοι» είναι οι καθαρίστριες ή οι σχολικοί φύλακες.

Η εκπρόσωπος του κόμματος Ολγα Γεροβασίλη, εξάλλου, «ρωτά» τη ΝΔ «εάν η ΝΔ έχει αλλάξει θέση για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ, του νερού και δημόσιων κοινωνικών αγαθών, για τη μείωση των μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων»...

ΦΠΑ... όπως ΕΝΦΙΑ

Από την άλλη, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ «ανασκουμπώνεται», όπως λένε τα στελέχη του, για να μην επαναληφθεί άλλο ένα φάουλ όπως αυτό με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που παρ' ολίγον (;) να εξελιχθεί... «στον ΕΝΦΙΑ του κόμματος».

Εν προκειμένω, το πρόβλημα δεν εστιάστηκε στο αίτημα προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση να παγώσει την εφαρμογή του 23% «αφού οι δανειστές δήλωσαν επισήμως ότι δεν το ζητούν», αλλά στο ότι ο υψηλός συντελεστής εμφανίστηκε ως «σωστός» στο προσχέδιο προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική παράγραφος θεωρείται ήδη παρελθόν.

Αγροτικές διορθώσεις

Προβλήματα επίσης προκαλούν τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία για τους αγρότες. Ο πρώην αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τα χαρακτήρισε χθες «ιδιαίτερα επώδυνα» και παρέπεμψε στη συζήτηση με τους εταίρους τον Οκτώβριο, που «θα δώσει τη δυνατότητα να κατατεθούν αντισταθμιστικά ισοδύναμα».

«Τερατώδη πράγματα»

Οσο για το έτερο μείζον θέμα, το συνταξιοδοτικό, η Κουμουνδούρου έσπευσε χθες... ταχύτατα να σβήσει τη φωτιά που άναψε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ότι ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει επεξεργαστεί σχέδιο για ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ.

Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε το δημοσίευμα, μιλώντας για «τερατώδη πράγματα», ενώ το θέμα «συντάξεις» θα κυριαρχεί στις παρεμβάσεις των στελεχών και υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v