Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυνήγι της... χαμένης ψήφου η ΝΔ

Σε ποιες κατηγορίες ψηφοφόρων ρίχνει το βάρος η Λεωφ. Συγγρού. Οι πρώτες περιοδείες, η προσέγγιση της Εκκλησίας και η έμφαση στο μεταναστευτικό. Το μήνυμα της «επιστροφής» στη Ρηγίλλης και η μετωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο κυνήγι της... χαμένης ψήφου η ΝΔ

Τα πρώτα δημοσκοπικά στοιχεία που έχει στα χέρια του το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη λένε από την πρώτη στιγμή: ότι ο νικητής των εκλογών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή όσων εκφράζουν τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και την τάξη των «νοικοκυραίων», πολλοί από τους οποίους δείχνουν αναποφάσιστοι. Είναι αυτοί που καθόρισαν όλες τις τελευταίες εκλογικές μάχες και οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο του προέδρου της ΝΔ, μαζί με τους αγρότες.

Από τις πρώτες προεκλογικές κινήσεις και τις περιοδείες του κ. Μεϊμαράκη, άλλωστε, φαίνεται η σημασία που δίνει στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι ψήφοι των οποίων διεκδικούνται και από τον ΣΥΡΙΖΑ για ευνόητους λόγους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ το Σαββατοκύριακο συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κορίνθου, εντός της εβδομάδας θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ για τη Μετανάστευση, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των αγροτών σε Αιτωλοακαρνανία (σήμερα), Κρήτη (Τετάρτη) και Θεσσαλία (Σάββατο).

Με τις στοχευμένες αυτές κινήσεις, εκτιμούν στη ΝΔ, θα μπορέσουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της παράταξης που από το 2009 έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα και να «ξυπνήσουν» τα συντηρητικά αντανακλαστικά τμήματος της κοινωνίας, ύστερα και από τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλοντας να «ερεθίσουν» το θυμικό των παλαιών νεοδημοκρατών και να συσπειρώσουν ακόμα περισσότερο τους ψηφοφόρους του κόμματος, στο γαλάζιο επιτελείο ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την αυριανή μεγάλη –όπως τουλάχιστον θέλουν – συγκέντρωση στη Ρηγίλλης, έξω από το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της παράταξης.

Στο μεταναστευτικό, η Συγγρού θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις δηλώσεις κυρίως της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού για την Μετανάστευση Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ενώ στο αγροτικό θα εγκαλέσει την κυβέρνηση για συνειδητή εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου μέσω του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Έμφαση θα δοθεί στις φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται για τους αγρότες οι οποίες και βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενόψει της πρώτης αξιολόγησης που θα πρέπει να ολοκληρώσει η επόμενη κυβέρνηση.

Σκληρό ντέρμπι

Την ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιμείνει στην στρατηγική φθοράς του πλεονεκτήματος του αντιπάλου, που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Σταθερά τις τελευταίες μέρες τον κατηγορεί για «αλαζονεία και καθεστωτική νοοτροπία» και ότι «για προσωπικό καπρίτσιο ή επειδή θέλει να δραπετεύσει, οδηγεί τη χώρα χωρίς καμία επιχειρηματολογία σε έναν καταστροφικό δρόμο».

Ήδη, εξάλλου, στο επιτελείο της ΝΔ ετοιμάζονται για τις τηλεμαχίες που πρότεινε ο κ. Μεϊμαράκης και δέχθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας σίγουροι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επικρατήσει και θα κερδίσει επιπλέον ψηφοφόρους. Άλλωστε, κάθε ένας από αυτούς θεωρείται πολύτιμος, αφού στη Συγγρού δεν αποκλείουν η μάχη να εξελιχθεί σε σκληρό ντέρμπι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε χθες να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος προς μικρότερα κόμματα. «Η ψήφος αγανάκτησης, η ψήφος τιμωρίας, δεν οδηγεί σε λύσεις», σημείωσε προσθέτοντας πως στις κάλπες του Ιανουαρίου οι πολίτες «ψήφισαν με τη σκέψη πως θα τιμωρήσουν τη Νέα Δημοκρατία και τελικά θα πληρώσουν 90 δισ. επιπλέον».

Με τη στρατηγική αυτή και με αυξημένη την πόλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να κόψει ψήφους προς Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που επίσης ψάχνουν ψηφοφόρους από το μεσαίο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v