Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείνει το μάτι» για φοροελαφρύνσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και μείωση του εταιρικού φόρου στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχεδιάζει να «γλυκάνει» τις αυξήσεις για αγρότες. Τι λέει για αντικειμενικές, ΦΠΑ και δημεύσεις εισοδημάτων.

«Κλείνει το μάτι» για φοροελαφρύνσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ένα χρόνο νωρίτερα, ουδεμία σχέση έχει. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, όταν έχει μεσολαβήσει το τρίτο Μνημόνιο. Και το νέο «Σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν παραλείπει να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους για επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, ακόμα και εντός των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ξεχωρίζουν, η σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς (την οποία ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να την ενσωματώσει στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από το επόμενο έτος), η επίσης σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ), η στοχευμένη μείωση των συντελεστών για επιχειρήσεις οι οποίες εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το -κατόπιν εορτής- λίφτινγκ στη φορολογία των αγροτών.

Στα «δυνατά» σημεία του προγράμματος, η απειλή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων τα οποία έχουν κρατήσει μακριά από τα μάτια της εφορίας οι φορολογούμενοι ενώ ξεχωρίζουν – αυτή τη φορά- οι αποστάσεις ασφαλείας από την καυτή πατάτα του ΕΝΦΙΑ. Μετά το κάζο με τις προεκλογικές εξαγγελίες κατάργησής του σε πλήρη αντίστιξη με το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά την κάλπη θα έρθουν τα ραβασάκια του -αμετάβλητου σε σχέση με πέρυσι– ΕΝΦΙΑ , αυτή τη φορά οι εξαγγελίες είναι τουλάχιστον πιο μετρημένες.

Για τον ΕΝΦΙΑ αναφέρεται ότι θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και θα επιβληθούν περισσότερο προοδευτικοί συντελεστές ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων (2,650 δισ. ευρώ). Πότε θα γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών; Ασαφές από το πρόγραμμα. Το Μνημόνιο πάντως λέει από το 2017.

Ενδιαφέρον έχουν και οι εξαγγελίες για τους αγρότες. Στο κείμενο του προγράμματος, αναφέρεται ότι έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% και κατάργηση της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Εδώ όμως μπαίνει ένα μεγάλο «αλλά». Με το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζεται διαχωρισμός του αγροτικού εισοδήματος ανάμεσα σε αγροτικές επιχειρήσεις και οικογένειες αγροτών τάζοντας μειωμένους συντελεστές φόρου και αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ για οικογένειες με αποκλειστικό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Επιγραμματικά, επί των φορολογικών, στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν υποσχέσεις για:

· Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων: Αλλαγή των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα, ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα.

· Φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις: Μεσοπρόθεσμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όσες επιχειρήσεις εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ακολουθούν πρότυπα φορολογικής συμμόρφωσης

· Εισφορές: Σταδιακή κατάργηση ειδικών εισφορών. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Μέχρι την κατάργησή του, εφαρμογή απαλλαγής για τα πρώτα πέντε χρόνια από την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

· ΦΠΑ: «Θα διορθώσουμε σταδιακά όσες αδικίες προέκυψαν από την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση των εκπτώσεων».

· Ποινές: Πλήρη δήμευση των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται. Παράλληλα , αναφέρεται στο πρόγραμμα «η κυβέρνησή μας σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από Έλληνες στη διάρκεια της κρίσης». Τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν από διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενοι φόροι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v