Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση κατά Μαξίμου για τα «πεπραγμένα»

Τα επόμενα στάδια της στρατηγικής της ΝΔ, με ορίζοντα τις κάλπες. Αρχίζει περιοδείες ο Μεϊμαράκης, βάζοντας στο στόχαστρο τον Τσίπρα. Ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην αναγκαιότητα συνεργασιών επιμένει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αντιπολίτευση κατά Μαξίμου για τα «πεπραγμένα»

Πρώτος στόχος επετεύχθη, λένε στη ΝΔ, όσον αφορά την εξάντληση της τριήμερης διερευνητικής εντολής για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και ύστερα και από τις χθεσινές δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, με τις οποίες δείχνει να «κλειδώνει» η 20ή Σεπτεμβρίου ως η ημερομηνία των εκλογών, στη Συγγρού προχωρούν στην εφαρμογή του επόμενου βήματος της στρατηγικής τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από την κλιμάκωση των επιθέσεων στην κυβέρνηση, και δη στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, με αιχμή του δόρατος την οικονομία και όχι μόνο αυτή.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρέδωσε την διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση ακόμα και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία με ευθύνη του πρωθυπουργού».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δηλώνουν ικανοποιημένοι για το τριήμερο που προηγήθηκε. Και αυτό γιατί:

α κατάφεραν να κερδίζουν την ατζέντα, αναδεικνύοντας στα μάτια των πολιτών τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, τη δυσκολία του να εξηγήσει την μνημονιακή μεταστροφή του, καθώς και την απόφασή του για την προσφυγή στις κάλπες, και

β) έβαλαν πλάτη στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να επικοινωνήσει το νέο του εγχείρημα με το οποίο ευελπιστεί -μαζί και η Συγγρού- ότι θα κερδίσει πόντους και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο της ΝΔ τις τελευταίες μέρες έχουν συγκεντρώσει και αποκωδικοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου αλλά και τον πρώτο καιρό μετεκλογικά, τις οποίες αναμένεται σταδιακά να υπενθυμίζουν στους πολίτες.

Στόχος τους, να αποδομήσουν προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέχρι τώρα παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, καταδεικνύοντας, όπως λένε, «τις ανακολουθίες του και τα ψεύδη που αυτός είπε προκειμένου να κερδίσει την πρωτιά». Και οι καταγγελίες, σύμφωνα με τη Συγγρού, δεν θα αφορούν μόνο την «μετάλλαξη» της κυβέρνησης στο ζήτημα του μνημονίου, αλλά και σε άλλα καυτά ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως το μεταναστευτικό και η παιδεία.

Δύσκολη προεκλογική περίοδος

«Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο θα πρέπει να μείνει στην άκρη ο λαϊκισμός και να ειπωθούν επιτέλους αλήθειες απ' όλους», έλεγε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση των επιθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό: «Θα περάσει δύσκολη προεκλογική περίοδο», προέβλεψε, με ένα δείγμα της στάσης της ΝΔ να φαίνεται κατά τη χθεσινή μέρα και με αφορμή την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα στην εβδομάδα προσανατολίζεται να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα, ενώ θα ξεκινήσει και περιοδείες σε όλη τη χώρα, ίσως με πρώτο σταθμό την Κρήτη.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα επαναλαμβάνει σταθερά σε όλη την προεκλογική περίοδο την ανάγκη σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βασικό κορμό τη ΝΔ, που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και ήδη, με τις συναντήσεις που έκανε τα προηγούμενα 24ωρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά, φέρεται να έγινε ένα πρώτο βήμα για συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων την επόμενη μέρα των εκλογών, ανάλογα και με το αποτέλεσμα.

Η πόρτα της επιστροφής

Έντονες διεργασίες παρατηρούνται και στο ΠΑΣΟΚ, όπου από χθες η συμπόρευση με τον Γιώργο Παπανδρέου φαντάζει πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά. Η διαδοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου από τη Φώφη Γεννηματά άνοιξε την πόρτα της επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος χθες, με ικανοποίηση, χαιρέτισε την πρόσκληση που απηύθυνε νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς όλες τις δυνάμεις, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

«Η συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι επιτακτική και εθνική ανάγκη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην εβδομάδα που ξεκίνησε ίσως οριστικοποιηθεί η σύγκλιση των δύο πλευρών.

«Να ζητήσει συγγνώμη»

Την αναγκαιότητα συνεργασιών των πολιτικών δυνάμεων συνεχίζουν να προτάσσουν στο Ποτάμι, χωρίς ταυτόχρονα να σταματούν να επιτίθενται στον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα του τους μήνες της διακυβέρνησής του. «Ο κ. Τσίπρας όφειλε και οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε. Ήξεραν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα αυτά που έλεγαν ήταν ψέματα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Εκτίμησε παράλληλα ότι «όποιο κόμμα και να κερδίσει δεν θα είναι ικανό να νικήσει τα προβλήματα. Ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες. Και από μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Το λέμε από την πρώτη μέρα: δεν μπορεί ένα 30% να αλλάξει την Ελλάδα, ακόμη κι αν το ήθελε. Είναι τόσο πολλά και συσσωρευμένα τα προβλήματα, που χρειάζεται η συμμαχία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v