Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

(upd) Κάλπες την 20ή Σεπτεμβρίου φέρεται να εισηγείται ο πρωθυπουργός, παίζει και το σενάριο της 13ης. Αναμένεται διάγγελμα και παραίτηση Τσίπρα. Η κυβερνητική γραμμή εξετάστηκε σε σύσκεψη που έγινε στη Βουλή. Το αγκάθι των διερευνητικών εντολών.

Εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε: εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου. Λίγο μετά τις 5 μμ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή και, πλέον, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση υπό μορφή διαγγέλματος. Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας επικοινωνεί με τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ γύρω στις 20:00 αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα.

Ως πιθανότερη ημερομηνία εμφανίζεται η 20η Σεπτέμβρη (αυτό φέρεται να εισηγείται ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς), σύμφωνα και με όσα είπε κυβερνητική πηγή μετά τη σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, γίνεται προσπάθεια και για τις 13 του μήνα: για να αποδώσει, θα πρέπει οι εκλογές να προκηρυχθούν το αργότερο αύριο.

Τούτο σημαίνει ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγός των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων (Αλ. Τσίπρα, Β. Μεϊμαράκη, Ν. Μιχαλολιάκο) θα ολοκληρωθεί απόψε, ώστε αύριο να γίνει η σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

Στη συνέχεια θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει συμπληρωθεί ένα έτος από τις προηγούμενες. Αν είχε συμπληρωθεί, ο πρωθυπουργός θα είχε δικαίωμα να προκηρύξει απευθείας εκλογές οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα γίνουν με λίστα.

Ολα βάσει σχεδιασμού

Τα εκλογικά βήματα γίνονται όπως ακριβώς είχαν προαναγγελθεί από κορυφαίες κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας-μνημόνιο από τη Βουλή το πρωί της 14ης Αυγούστου. Οτι δηλαδή, το Μαξίμου δεν επρόκειτο να υπάρξει καμία απόφαση για την «επόμενη μέρα» μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και να «υπογραφεί» το νέο δάνειο από τον ESM.

Και οι δύο διαδικασίες ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ. Αμέσως ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για τις αποφάσεις -όπως έδειξαν τα «μαχαίρια» που βγήκαν μεταξύ Μαξίμου και Αριστερής Πλατφόρμας αργά χθες τη νύχτα.

Σε ρόλο προπομπού ήταν και το σημερινό άρθρο του Θανάση Καρτερού στην ΑΥΓΗ: «...το πράγμα ήδη έχει πάει πια πολύ πέρα από το κόμμα. Αφορά όλο τον ελληνικό λαό και τη ζωή του. Άρα είναι ο λαός που πρέπει κυρίαρχα να αποφανθεί αν καλώς ο πρωθυπουργός υπέγραψε όσα υπέγραψε. Και είναι επίσης ο λαός που πρέπει να αποφασίσει ποιους εμπιστεύεται να τον κυβερνήσουν στις νέες συνθήκες».

Νωριτερα σημερα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης κινηθηκε στο ιδιο μήκος κύματος, δηλωνοντας στην ΕΡΤ ότι: η κυβέρνηση έχει χάσει την πλειοψηφία στη βουλή και, επιπλέον, οφείλει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή καθώς εκλέχθηκε με διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι στις εκλογικές λίστες δεν θα συμπεριληφθούν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, τα οποία, όπως είπε, έχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού μορφώματος.

Παρασκευή μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να "κηρύξει" τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος και να κάνει μία πρώτη συζήτηση για τις λίστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v