Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογική ατζέντα κατεβάζει το Μαξίμου

Μύρισαν... κάλπες αμέσως μετά την υπογραφή από τον ESM του νέου δανείου. Η διπλή στόχευση της επιχείρησης «αντι-Σκουριές» και η σκληρή γλώσσα στη γερμανική Fraport. Η ακραία σύγκρουση Μαξίμου-Αριστερής Πλατφόρμας και η... αναζήτηση ημερομηνίας.

Εκλογική ατζέντα κατεβάζει το Μαξίμου

Πριν προλάβει καλά καλά να εγκρίνει ο ESM το τρίτο δανειακό πακέτο... μύρισαν κάλπες.

Από τη μία, η επιχείρηση «αντι-Σκουριές» και από την άλλη, τα μαχαίρια που έβγαλαν από τα θηκάρια το Μαξίμου και η «ομάδα Λαφαζάνη», δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται.

Πλέον, το ερώτημα δεν είναι εάν θα γίνουν εκλογές αλλά το πότε, με όλες τις πληροφορίες να «δείχνουν» μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα «με ή χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την αφορμή που θα επικαλεστεί ο Αλέξης Τσίπρας για προσφυγή στη λαϊκή εντολή.

Κορυφαίος υπουργός έλεγε χθες τη νύχτα στο Euro2day.gr ότι «είναι πιθανό» το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά το αποσυνέδεε από την απόφαση για εκλογές. Τα γεγονότα:

Stop στην Ελληνικός Χρυσός

Το κυβερνητικό επιτελείο, δια χειρός Πάνου Σκουρλέτη, υπέγραψε αίφνης χθες την «προσωρινή διακοπή» των εργασιών της Ελληνικής Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής, επειδή η εταιρία παραβίασε τις τεχνικές μελέτες.
Επισήμανση με σημασία: η υπουργική απόφαση δείχνει «δεμένη» νομικά και τεχνικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η προετοιμασία ήταν, εκτός από αθόρυβη, και πολυήμερη.

Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου «χτύπησε» σε δύο στόχους:

* Ανέσυρε την προεκλογική ρητορική προκαλώντας ανάταξη ηθικού στο κόμμα -είναι ενδεικτικές οι «πανηγυρικές» ανακοινώσεις του κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ και της οργάνωσης Χαλκιδικής που μίλησαν για «διακοπή των εργασιών στις Σκουριές», προσπερνώντας την υπουργική διευκρίνιση περί «προσωρινής διακοπής».

* Εξέθεσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος (κατά τις επισημάνσεις) ως προκάτοχος του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν είχε κινηθεί αναλόγως. Γι' αυτό τον λόγο διέρρευσε η φράση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Σκουρλέτη: «Οταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος»...

Εδειξε «δόντια»... στη Fraport

Εξαιρετικά επιθετική ήταν και η απάντηση της κυβέρνησης  γερμανική εταιρία Fraport, η οποία αφού «κέρδισε» (κατόπιν διαγωνισμού) τα 14 ελληνικά αεροδρόμια, εγείρει διάφορα θέματα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της εν λόγω αποκρατικοποίησης.

«Εάν η εταιρία επιμείνει στις ενστάσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, με την παραδοχή, παράλληλα, ότι ο διαγωνισμός έγινε με τους όρους που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ως προς το εκλογικό δια ταύτα:

Πριν ακόμη εγκριθεί η συμφωνία-μνημόνιο από το γερμανικό και ολλανδικό κοινοβούλιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε (πιο... κοφτά) τη θέση ότι υπάρχουν «ορατά θέματα» που αφορούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης «και το κατά πόσο είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία».

Και όχι μόνο. Είτε κατά λάθος είτε συνειδητά, η αναπληρωτής υπουργός για τη Μετανάστευση Τασία Χριστοδουλοπούλου «έδειξε» εκλογές στη διάρκεια ομιλίας της για το μεταναστευτικό.

«Δυστυχώς το προσφυγικό θα αποτελέσει την αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αδιαφορώντας αν πριμοδοτούν συγκεκριμένο κόμμα και συγκεκριμένη ιδεολογία (σ.σ. τη Χρυσή Αυγή)», είπε, παρόντος του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη...

Και τα... μαχαίρια

Λίγη ώρα μετά και την έγκριση του δανείου από το ESM... βγήκαν τα εσωκομματικά μαχαίρια:

* Η κυρία Γεροβασίλη, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, προέβη σε επίσημη δήλωση (κι όχι διαρροή) εναντίον των διαφωνούντων -και ονομαστικά: «Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, και πρόσθεσε: «Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής».

Στη συνέχεια, αφού παρέθεσε ερωτήματα αναφορικά με τη θέση της Πλατφόρμας για έξοδο από το ευρώ (όπως «η επιστροφή στο κοινό νόμισμα θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους ή όχι;») υπογραμμίζοντας την ταύτιση του Β. Σόιμπλε και του «σύντροφου Λαφαζάνη» στο θέμα του Grexit, κατηγόρησε ευθέως «τους συντρόφους» (της Πλατφόρμας) ότι αποφάσισαν «να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ψάχνετε άλλοθι για εκλογές-εξπρές

Αμεση και εξίσου σκληρή ήταν η απάντηση «κύκλων της Αριστερής Πλατφόρμας» αργά τη νύχτα.

Αφού χαρακτήρισαν... «αμπελοφιλοσοφίες» τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «εναντίον της Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη», κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ψάχνει άλλοθι για εκλογές-εξπρές. Κι αυτό επειδή «δεν μπορεί να δικαιολογήσει στον λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας».

Κι έπεται συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v