Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου σε Fraport: Ναι σε διαπραγμάτευση αλλά... για όλα!

Αν η Fraport επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση η συζήτηση θα είναι συνολική, απαντά η κυβέρνηση. Οι Γερμανοί ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, ώστε να υπογράψουν τη σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ.

Μαξίμου σε Fraport: Ναι σε διαπραγμάτευση αλλά... για όλα!

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως «η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και χθες, 18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 240.Β/2015».

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως «αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία, αλλά θα είναι συνολική».

Το απόγευμα της Τετάρτης εκδόθηκε ανακοίνωση από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ στην οποία αναφέρεται πως "το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών συνολικού ύψους €30.000.000 τον Απρίλιο 2015". Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πως "η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης".

Όπως μετέδωσε από χθες το Euro2day.gr, με καθυστέρηση, και όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2016, αναμένεται να υπογραφεί η τελική σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, παρά τη σχετική έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί της Fraport, που είχαν επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό με προσφερόμενο εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν πως εξαιτίας του υψηλού ρίσκου χώρας είναι δύσκολο να βρουν χρηματοδότηση.

Παράλληλα ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις πως δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες εκπλήξεις αντίστοιχες με όσα έζησαν, όταν στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονταν βέβαια για την ακύρωση του διαγωνισμού, ενώ κάποια άλλα δήλωναν πως θα ανατρέψουν τη σύμβαση που προέβλεπε ο διαγωνισμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Ορισμένοι παράγοντες είχαν μάλιστα φτάσει μέχρι του σημείου να υπόσχονται σε τοπικούς φορείς πως το αεροδρόμιο της περιοχής τους θα εξαιρεθεί από την παραχώρηση! Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των εκκρεμοτήτων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές είναι και η παροχή άδειας εισόδου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ώστε οι εκπρόσωποι της Fraport να μπορούν να επισκέπτονται τα 14 αεροδρόμια!

Το κλίμα των σοβαρών εκκρεμοτήτων αποτυπώνουν και οι δηλώσεις στελέχους της Fraport χθες στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μία απόφαση που αποτελεί τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Πάντως, για να μπει στα ταμεία (οδεύει κατευθείαν για αποπληρωμή χρέους) το 1,23 δισ. ευρώ, πρέπει να εγκριθεί η σύμβαση από τη Βουλή και στη συνέχεια να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ Fraport και ΤΑΙΠΕΔ. Στο επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στους δανειστές προβλέπεται πως η σύμβαση θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή τον Ιανουάριο του 2016 και τα αεροδρόμια θα παραδοθούν τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v