Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Stress test… με απουσία κυβέρνησης!

Γιατί το ενδεχόμενο εκλογών τον Σεπτέμβριο προβληματίζει τις τράπεζες. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα κινήσεων και ο κίνδυνος να «ακρωτηριαστεί» η διαπραγμάτευση για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης. Δύσκολες οι παρουσιάσεις σε επενδυτές.

Τράπεζες: Stress test… με απουσία κυβέρνησης!

Χωρίς κυβέρνηση κινδυνεύει να εισέλθει η χώρα στην τελική ευθεία των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει την προσφυγή στις εκλογές εντός Σεπτεμβρίου. 

Όπως είναι γνωστό, η συνολική αξιολόγηση των τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει. Από τις 10 Αυγούστου τρέχει και τυπικά η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) ενώ ξεκινά και η διαδικασία παροχής στοιχείων για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Στόχος είναι η παροχή στοιχείων να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα και τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (AQR) και η πρώτη φάση του stress test. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μεθοδολογία σύνδεσης του AQR με την άσκηση προσομοίωσης.

Θα ακολουθήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να οδηγήσει στην επικαιροποίηση του νόμου 3864 που διέπει το ΤΧΣ και τις αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες συμμετέχει έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Αν προκηρυχθούν εκλογές με ημερομηνία μεταξύ 13 με 27 Σεπτεμβρίου, θα προκληθούν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, προβλήματα τόσο όσον αφορά στην ομαλή θεσμοθέτηση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων, όσο και ως προς τη ροή της διαπραγμάτευσης για κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν τον Οκτώβριο.

«Αν οι εκλογές προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο, η διαπραγμάτευση για τη φιλοσοφία και τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διενεργηθεί με την κυβέρνηση απούσα. Στην καλύτερη περίπτωση να πετύχει κάποιες βελτιώσεις επί του σχεδίου που θα έχουν προετοιμάσει οι θεσμοί», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους επεξεργάζονται σειρά προτάσεων για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και τη βελτίωση των παραμέτρων που θα ληφθούν υπόψη στον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών, ενδεχόμενες εκλογές θα δυσκολέψουν την άσκηση συντονισμένης παρέμβασης.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, αρχών και τραπεζών οδήγησε στο να συνυπολογισθεί η ιδιαιτερότητα των ελληνικών τραπεζών και επομένως να συμπεριληφθεί και το δυναμικό σενάριο για την εξέταση των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Ενδεχόμενη προεκλογική περίοδος θα δυσκολέψει και το premarketing των εγχώριων τραπεζών. Αν μάλιστα το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που να απαιτεί διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ο χρόνος των παρουσιάσεων σε επενδυτές θα συμπτυχθεί σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v