Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Δεν εισηγούμαι συμμετοχή ΔΝΤ χωρίς γενναία μείωση χρέους

Να πάρουν μέτρα ανακούφισης χρέους «πολύ περισσότερα απ’ ότι έχουν εξετάσει έως τώρα» καλεί τους ευρωπαίους η επικεφαλής του ΔΝΤ. Ζητά και ευρύ πακέτο ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Χαιρετίζει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup.

Λαγκάρντ: Δεν εισηγούμαι συμμετοχή ΔΝΤ χωρίς γενναία μείωση χρέους

Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός χαρακτηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα αλλά θέτει εμφατικά το θέμα του χρέους, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους να δράσουν αν θέλουν το Ταμείο να βάλει λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σε ανακοίνωσή της η Κρ. Λαγκάρντ που μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Eurogroup, αναφέρει:

«Η δέσμη μέτρων που καθορίστηκαν στο μνημόνιο (MoU) που πρόσφατα συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, με τη συμβολή του προσωπικού του Ταμείου, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Όχι μόνο αντιστρέφει την οπισθοδρόμηση που προκάλεσε τον εκτροχιασμό του προηγούμενου προγράμματος, αλλά θέτει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας πολιτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες των αρχών να ξεπεραστεί η σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης των τελευταίων μηνών μέσω ισχυρών εκ των προτέρων ενεργειών. Οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές έχουν καθοριστεί πλήρως στο μνημόνιο, καθώς και τα βασικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών διαρθρωτικών ζητημάτων, που θα υλοποιηθούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σε δύο τομείς που είναι κρίσιμης σημασίας για την ικανότητά της Ελλάδας να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό μονοπάτι -η εξειδίκευση των υπόλοιπων παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων, και ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, απαραίτητα να στηρίξουν τους ακόμα φιλόδοξους στόχους για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και επιμέρους μέτρα για να βελτιωθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα-, η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμα χρόνο για να αναπτύξει το πρόγραμμα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Αυτό είναι κατανοητό και είμαι ενθαρρυμένη από τη δέσμευση της κυβέρνησης να δουλέψει με τους ευρωπαίους εταίρους της και το Ταμείο ώστε να ολοκληρώσει αυτές τις ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες. Με την λεπτομερή περιγραφή αυτών των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν το MoU που συμφωνήθηκε θα αποτελέσει μια αποφασιστική και αξιόπιστη προσπάθεια των ελληνικών αρχών να αποκαταστήσουν ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Παρ’ όλα αυτά παραμένω σταθερά στην άποψη ότι το χρέος της Ελλάδας έχει γίνει μη βιώσιμο και ότι η χώρα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο με δικές της κινήσεις. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό τόσο για την μέση, όσο και για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση, πολύ περισσότερη απ’ ότι έχουν εξετάσει έως τώρα.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι οι κινήσεις που θα γίνουν από τις αρχές ως την πρώτη αξιολόγηση σε συνδυασμό με τις πολιτικές που καθορίζονται από το MoU, από τη στιγμή που έχουν συμπληρωθεί από τις προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικό, διαρθρωτικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και με μια σημαντική ανακούφιση χρέους θα προσφέρουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και πλήρες πρόγραμμα για να εξασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα.

Ανυπομονούμε να δουλέψουμε στενά με τους Ελληνες και Ευρωπαϊους εταίρους τους επόμενους μήνες για να βάλουμε στη θέση τους τα στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε να μπορέσω να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να εξετάσει περαιτέρω οικονομική στήριξη για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v