Δραγασάκης: Δεν βλέπω συγχωνεύσεις τραπεζών

Μια αθέτηση συμφωνιών θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. Η συμφωνία εξασφαλίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δραγασάκης: Δεν βλέπω συγχωνεύσεις τραπεζών
Αν υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από αυτά που συμφωνήσαμε, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, θα είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης στην ΕΡΤ, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Δεν υπάρχει καλό μνημόνιο, είναι μια μορφή επιβολής πολιτικής. Η πρόταση που κάναμε ήταν σωστή, αλλά επικράτησε για διάφορους λόγους μια τιμωρητική λογική, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές ενστάσεις του κ. Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι όπως τόνισε ο κ. Σουλτς, οι απόψεις του κ. Σόιμπλε είναι προσωπικές. Εμείς γνωρίζαμε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος για το Grexit ξεφεύγει, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Με τη συμφωνία εξασφαλίζονται πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.

Η σωστή υλοποίηση της συμφωνίας θα διαμορφώσει για όλα τα κοινωνικά στρώματα καλύτερες προοπτικές. Η συμφωνία, η οποία έχει αρνητικά, θα μπορούσε να αποδειχθεί μία γέφυρα από την ύφεση στην ανάπτυξη, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι υπερσυγκεντρωμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να παραμείνουν τράπεζες εκτός του ευρωπαϊκού «ελέγχου».

Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξουν συγχωνεύσεις στο εξωτερικό (θυγατρικών). Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με ταυτόχρονη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως υπάρχει αντίθεση μεταξύ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων που υπεγράφησαν, και ότι υπήρξαν λάθη στις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Πρέπει να μελετήσουμε τους μηχανισμούς πίεσης που μας ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και από το εξωτερικό και στο εσωτερικό, είπε.

Για τις εκλογές

Προσωπικά θα ήθελα μια λαϊκή νομιμοποίηση για την πολιτική που θα εφαρμόσουμε. Θέλω να ξέρω ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει στην πολιτική που θα ασκήσουμε, ανέφερε.

Τόνισε όμως ότι αυτή τη στιγμή η εκλογολογία δεν βοηθάει την Ελλάδα. Χρειάζεται να έχουμε στοχοπροσήλωση για τη συμφωνία, επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v