Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Εχουμε τεχνική συμφωνία επί της αρχής με Ελλάδα

Τη συμφωνία επί της αρχής σε τεχνικό επίπεδο επιβεβαιώνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο. Επικοινωνίες Γιούνκερ με Σόιμπλε, Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ. Ανησυχίες για τη στάση των Γερμανών εκφράζουν πηγές στις Βρυξέλλες.

Κομισιόν: Εχουμε τεχνική συμφωνία επί της αρχής με Ελλάδα

Έχουμε συμφωνήσει σε τεχνικό επίπεδο επί της αρχής με την Ελλάδα, τονίζει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι τώρα θα γίνει η πολιτική αποτίμηση της συμφωνίας. Οπως ανέφερε, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που θα κλείσουν σήμερα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν πάντως σημείωνε ότι όλα πλέον έχουν ολοκληρωθεί.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πέτυχαν μία συμφωνία επί της αρχής σε τεχνικό επίπεδο. Τώρα, ως επόμενο βήμα, θα γίνει η πολιτική αξιολόγηση», σημείωσε η Annika Breidthardt. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία, δεδομένου ότι εκρεμμεί η πολιτική απόφαση.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ έχει ήδη μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αρνήθηκε να σχολιάσει το αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών.

Κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν είπε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε κύκλο επαφών καθώς πηγές αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά εκφράζει ανησυχίες για την ποιότητα της συμφωνίας.

Το απόγευμα έγινε τηλεδιάσκεψη των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC). Αρνήθηκε πάντως να διεκρινίσει, παρά τη σχετική ερώτηση, γιατί επιλέχθηκε η συμμετοχή και των 28 κρατών-μελών (κάτι που φέρνει στο μυαλό δάνειο-γέφυρα), παραπέμποντας στο Eurogroup. Το τελευταίο αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή και ασκούνται πιέσεις από το Βερολίνο να μην υπάρξει τηλεδιάσκεψη αλλά οι υπουργοί να μαζευτούν στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v