Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απαιτήσεις των δανειστών για την ενέργεια

Σε περίπτωση που αποτύχει η απελευθέρωση της αγοράς με τις δημοπρασίες, η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», με το 30% του πελατολογίου και του παραγωγικού δυναμικού της μεγάλης ΔΕΗ, θα αποτελέσει μονόδρομο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απαιτήσεις των δανειστών για την ενέργεια

Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με τους δανειστές. Σε ό,τι δε αφορά τη «μικρή ΔΕΗ», η υλοποίηση του σχεδίου θα ξεκινήσει το 2016, εφόσον αποτύχει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική, μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Ειδικότερα για την αγορά φυσικού αερίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους μετόχους των τριών ΕΠΑ, που είναι η Shell και η ΕΝΙ, για την αποζημίωσή τους, έναντι της απώλειας του αποκλειστικού δικαιώματος στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Η σχετική διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς αποτελούσε υποχρέωση από το προηγούμενο μνημόνιο, ωστόσο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού, το στοίχημα της απελευθέρωσης λέγεται επιτυχία των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ. Μέσω των δημοπρασιών αυτών θα μπορούν οι προμηθευτές να αποκτούν πρόσβαση σε ποσότητες ηλεκτρισμού που παράγονται σε λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ώστε να ανταγωνίζονται τη ΔEΗ στη λιανική, καθως μόνο αυτή έχει το μονοπώλιο πρόσβασης στους λιγνίτες.

Σε περίπτωση που αποτύχει η διαδικασία αυτή, τότε η δημιουργία της «μικρής ΔEΗ», με το 30% του πελατολογίου και του παραγωγικού δυναμικού της μεγάλης ΔEΗ, θα αποτελέσει μονόδρομο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v