Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τροχιοδεικτικές» βολές με ορίζοντα τις... κάλπες

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αριστερής Πλατφόρμας. Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την προκήρυξη εκλογών. Σε εκλογική ετοιμότητα η αντιπολίτευση, αν και ξορκίζει τις κάλπες.

«Τροχιοδεικτικές» βολές με ορίζοντα τις... κάλπες

Με στόχο το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές τις επόμενες ώρες και την ψήφισή της από τη Βουλή την προσεχή Πέμπτη κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό μέτωπο.

Το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι αγεφύρωτο, με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους προεδρικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Υπό αυτό το δεδομένο και υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί το δάνειο-γέφυρα και άρα επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία, ως πιο πιθανό σενάριο φαντάζει η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου. Εναλλακτικά εισηγήσεις υπάρχουν για προκήρυξη εκλογών τον Νοέμβριο, με στόχο να έχει αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Τις κάλπες ξορκίζει η αντιπολίτευση, που επιρρίπτει τις ευθύνες της παρατεταμένης αστάθειας στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζεται για τις δεύτερες μέσα στον ίδιο χρόνο εκλογές.

Η επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που θα το συνοδεύουν, όπως όλα δείχνουν, θα επισφραγίσει τη διάσπαση του μείζονος κυβερνητικού εταίρου και τις νέες ισχυρές αναταράξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συμφωνία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση σε δύο άρθρα, τη δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές, ώστε να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη για την κυβέρνηση εξέλιξη την τελευταία στιγμή, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα. Θεωρείται όμως δεδομένο πως η εσωκομματική αντιπολίτευση θα τηρήσει την ίδια στάση που είχε και στις άλλες δύο κρίσιμες ψηφοφορίες, καταψηφίζοντας την πρόταση.

Οι απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία συνεργάτες του πρωθυπουργού ,ο οποίος βλέπει τις κάλπες ως τη μόνη λύση προκειμένου να «καθαρίσει» το κόμμα του και κατ' επέκταση να αντιμετωπιστεί η αναπόφευκτη ακυβερνησία.

Πάντως ακόμα και την ύστατη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κερδίσει βουλευτές που δυσκολεύονται να ψηφίσουν θετικά, δεσμευόμενος πως η προσπάθεια βελτίωσης των όρων της συμφωνίας θα συνεχιστεί και μετά την υπογραφή και ψήφιση του Μνημονίου.

Οι άμεσες εκλογές εξυπηρετούν, εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου και λόγω του γεγονότος ότι οι πολίτες δεν θα έχουν αρχίσει να νιώθουν ακόμα στις... τσέπες τους τις επιπτώσεις της συμφωνίας, άρα το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού θα διατηρείται υψηλά. Παράλληλα, θα στερήσει χρόνο «προετοιμασίας» στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Ανταλλαγή πυρών

«Να μη θυσιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβέρνησης», τόνισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος -σταθερός στη σκληρή στάση- υπεραμύνεται της διατήρησης της μέχρι πρότινος αντιμνημονιακής πορείας του κόμματος.

«Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον, όπως και ο τόπος, εφαρμόζοντας ένα νέο τρίτο μνημόνιο. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση αυτή να γλιτώσει την κατακραυγή, προσφεύγοντας ένοχα και άρον άρον σε εκλογές-εξπρές μέσα στον Σεπτέμβρη, αντιγράφοντας κακόγουστα τις πιο νοσηρές τακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πλατφόρμας, την ίδια ώρα που και μια σειρά άρθρων στη φιλική σε αυτήν ιστοσελίδα iskra, στελέχη της μειοψηφίας επέμεναν στην ανάγκη πίστης στη λαϊκή εντολή και κατακεραύνωναν τη «μετάλλαξη» της κυβέρνησης.

Η απάντηση της πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου ήρθε με μπαράζ παρεμβάσεων στελεχών δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι 'κόμμα μέσα στο κόμμα'», ήταν το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά (Real News), ενώ οι Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης ουσιαστικά προέτρεψαν τους διαφωνούντες να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.

Εκλογική ετοιμότητα

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μολονότι για διαφόρους λόγους δεν θέλουν εκλογές, δεν έχουν παρά να προετοιμάζονται γι' αυτές.

Στη ΝΔ έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός, με τα στελέχη και τους υπαλλήλους να καλούνται να βρίσκονται σε θέση μάχης από την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε έτοιμοι για εκλογές», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (Καθημερινή), πετώντας παράλληλα το... γάντι στον πρωθυπουργό. «Πριν από έξι μήνες πήρε εντολή. Και κανείς δεν την αμφισβητεί. Κατά συνέπεια γιατί θα κάνει εκλογές; Αν όμως θέλει να δραπετεύσει και να πάει σε εκλογές, οι πολίτες θα του δώσουν την ευκαιρία να δραπετεύσει», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την προσφυγή στις κάλπες ως «καταστροφή».

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και το ΠΑΣΟΚ, όπου η Φώφη Γεννηματά απευθύνει γενικό προσκλητήριο προσχώρησης και επιστροφής στο κόμμα, με σκοπό «την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας».

Οι εκλογές, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ αλλά για τη χώρα, και εξυπηρετούν μόνο προσωπικούς κομματικούς και εσωκομματικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού. Σχεδιασμούς που, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά (Real News), «με τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία, πάντα έχουν στις ιεραρχήσεις του κ. Τσίπρα προτεραιότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v