Moody's: Βλέπει κινδύνους για ανασφάλιστους καταθέτες και ομολογιούχους

Αν και ο νέος νόμος αφορά το bail-in ανασφάλιστων καταθετών από τις αρχές του 2016 και μετά, θα μπορούσε να διευκολύνει το «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων εάν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών απαιτούσαν κεφάλαια υψηλότερα των 25 δισ. ευρώ, τονίζει ο οίκος.

Moodys: Βλέπει κινδύνους για ανασφάλιστους καταθέτες και ομολογιούχους

Πιστωτικά αρνητική για τους πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης και τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ χαρακτηρίζει η Moody's την έγκριση από τη Βουλή της κοινοτικής οδηγίας BRRD.

Οπως σημειώνει ο οίκος, ο νέος νόμος είναι πιστωτικά αρνητικός για τους ομολογιούχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες (με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) καθώς περιορίζει τα κρατικά κεφάλαια για τη λύση μιας τράπεζας και, από την 1η Ιανουαρίου 2016, περιλαμβάνει μοίρασμα του βάρους για όλους τους τύπους ανασφάλιστων πιστωτών.

Αν και ο νέος νόμος αφορά το bail in ανασφάλιστων καταθετών από τις αρχές του 2016 και μετά, θα μπορούσε να διευκολύνει το «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων εάν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών απαιτούσαν κεφάλαια υψηλότερα των 25 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει ο οίκος.

Ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης Tier I των τραπεζών ήταν στο 12,8% το Μάρτιο του 2015, αλλά τα κεφάλαια κινδυνεύουν από την ανάγκη προβλέψεων για την κάλυψη των κόκκινων δανείων, που είναι πιθανόν να ανέλθουν πάνω από το 40% του συνόλου των χορηγήσεων έως το 2016, από 35% στα τέλη του 2014, καθώς και από το γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών είναι στη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών.

 

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v