Με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 18 μηνών, από τη στιγμή που καθορίστηκαν οι κανόνες του παιχνιδιού, ανοίγει στον ανταγωνισμό και η αγορά ηλεκτρισμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Το άνοιγμα της αγοράς αυτής είναι ένα από τα ζητούμενα των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικού, καθώς έχουν πελάτες που δραστηριοποιούνται και στα νησιά, κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά αδυνατούν να τους προμηθεύσουν με ηλεκτρική ενέργεια.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), το άνοιγμα της αγοράς θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου και μόνο για τα νησιά Κρήτη και Ρόδος. Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα συμπίπτει με το τέλος της τουριστικής περιόδου, οπότε στην πραγματικότητα ελάχιστα πράγματα θα μπορέσουν να γίνουν για τη φετινή χρονιά.
Για το άνοιγμα της αγοράς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η Ελλάδα, όπως και άλλες κοινοτικές χώρες, είχε λάβει εξαίρεση από το καθεστώς απελευθέρωσης και κατάργησης του μονοπωλίου. Με βάση τους όρους που έθετε η αρχική κοινοτική οδηγία, σε νησιά με μεγάλες καταναλώσεις όπως η Κρήτη, θα μπορούσε να πάψει να ισχύει η εξαίρεση, δηλαδή θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και ανεξάρτητοι προμηθευτές.
Σύμφωνα με όσα έχει υπ' όψιν του το Euro2day.gr, στην περίπτωση της Ελλάδας η δυνατότητα κατάργησης της εξαίρεσης, ισχύει από πέρυσι. Έτσι μετά την ολοκλήρωση και επικύρωση του Κώδικα για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά στις 11 Φεβρουαρίου 2014, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου μια εταιρεία προμήθειας να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στις αγορές αυτές. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε αντιρρήσεις για ορισμένες από τις διατάξεις του Κώδικα και ξεκίνησε αλληλογραφία η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Με βάση παράγοντες της αγοράς, τα νησιά με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν όντως ευκαιρίες για δραστηριοποίηση των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Η προοπτική δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών κυρίως στην Κρήτη, έχει μεγαλύτερη ακόμη σημασία καθώς το νησί σε λίγα χρόνια θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα, οπότε οι ανεξάρτητοι προμηθευτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η πρόσβαση σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, μέσω των δημοπρασιών λιγντικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ).
Τέλος να σημειωθεί ότι στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Elpedison (μικτή εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ. και της ιταλικής Edison), η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, η Ήρων του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, η Watt and Volt και άλλες.