Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θρίλερ αρχίζει πάλι η διαπραγμάτευση

Stand by η τρόικα για να έρθει στην Ελλάδα, τη στιγμή που το σφιχτό χρονοδιάγραμμα δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Συνεχίζει να πιέζει το ΔΝΤ για το χρέος, «άνοιγμα» και από στελέχη της ΕΚΤ. Τα σενάρια για έξτρα προαπαιτούμενα και δάνειο - γέφυρα.

Με θρίλερ αρχίζει πάλι η διαπραγμάτευση

Μπορεί η ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι επιδιώκει συμφωνία η οποία θα έχει σφραγιστεί έως τις 18-19 Αυγούστου, από χθες το απόγευμα όμως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ανεπαρκής.

«Προλαβαίνετε έως τις 19 Αυγούστου;» ρωτήσαμε χθες στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για να λάβουμε την απάντηση «πρέπει να προλάβουμε...», στη συνέχεια όμως ανέκυψαν αρρυθμίες στις προσπάθειες έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας.

Στο υπουργείο Οικονομικών, η αίσθηση που υπήρχε χθες το μεσημέρι ήταν πως τα στελέχη των αποστολών της τρόικας βρίσκονταν με τη βαλίτσα ανά χείρας ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η εικόνα αυτή άλλαξε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το απόγευμα, σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία για την αποστολή» και με διευκρινίσεις από πηγές της τρόικας ότι οι αποστολές είναι σε κατάσταση αναμονής με τις βαλίτσες έτοιμες, αλλά χωρίς τα εισιτήρια ανά χείρας.

Για μια ακόμα φορά, το σκηνικό άρχισε να δείχνει προς την κατεύθυνση της εμπλοκής, το βάθος της οποίας δεν ήταν ξεκάθαρο.

Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι το θέμα είναι διαδικαστικό από την πλευρά του ΔΝΤ. Πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου σημείωναν ότι ο Π. Τόμσεν έχει ζητήσει ειδική πρόσκληση προς την πλευρά του ΔΝΤ (η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει μια κοινή προς τους εκπροσώπους των θεσμών), κι άλλες πηγές έλεγαν με νόημα ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2016 και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους είναι παράμετρος ανοιχτή.

Στην ελληνική πλευρά πάντως, εκτιμούν ότι τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα ξεπεραστούν και είναι θέμα χρόνου η έναρξη των διαβουλεύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος είναι λίγος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα, έλεγε ότι το αργότερο στις 11-12 Αυγούστου, οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώστε στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ώστε να εκταμιευθούν τα πρώτα 5 δισ. στις 20 Αυγούστου και να πληρωθεί την ίδια μέρα η ΕΚΤ για τα ομόλογα τα οποία λήγουν.

Σκεπτικισμός

Το χρονοδιάγραμμα, για αρκετές πηγές με γνώση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης, είναι εξαιρετικά σφιχτό και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων (με βασικότερη τη διενέργεια νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) πριν από τον Σεπτέμβριο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί, έχει ήδη ανοίξει παράθυρο για εκταμίευση και νέο δάνειο γέφυρα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΚΤ στις 20 του μήνα, χωρίς ωστόσο να απηχεί τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων. Η ελληνική πλευρά πάντως δεν επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Θέλει να καθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δεν μπορεί όμως να την αποκλείσει όπως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθούν πιέσεις για τη λήψη νέας δέσμης προαπαιτούμενων εντός Αυγούστου.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση και οι θεσμοί φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη δέσμη προαπαιτούμενων εντός Αυγούστου. Αν το μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση όμως δεν κλείσουν έως τις 20 Αυγούστου, είναι σαφές ότι θα αποτελέσει μια πιθανή επιλογή ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων για να αποδεσμευτεί ένα νέο δάνειο γέφυρα.

Το χρέος

Από τις χθεσινές δηλώσεις Ράις άλλωστε, προκύπτει με σαφήνεια ότι για το ΔΝΤ το θέμα βιωσιμότητα του χρέους κάθε άλλο παρά έχει λήξει. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα χθεσινά ανοίγματα στην κατεύθυνση ρύθμισης του χρέους από Βάιντμαν, Νοβότνι και Βίσκο.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανγκ Γ. Βάιντμαν και ο Αυστριακός Ε. Νοβότνι της ΕΚΤ άνοιξαν ξεκάθαρα παράθυρο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους με ευέλικτες διαδικασίες. «Μια πρόταση της Bundesbank προβλέπει για παράδειγμα, την αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων όλων των ομολόγων μιας χώρας, όταν αυτή έχει αιτηθεί την ένταξή της σε πρόγραμμα στήριξης από τον ESM», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Βάιντμαν ενώ ο Ε. Νοβότνι (μέλος της ΕΚΤ) και ο Ιταλός ομόλογός του Ι. Βίσκο ανέδειξαν και «άλλους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, πέραν της επιμήκυνσης».

Όπως άλλωστε είπε ο κ. Ράις «ο δρόμος που έχουμε μπροστά είναι δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας»...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v