Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή των «Θεσμών» και τα πρώτα μέτωπα

Ποια βασική μεταβλητή θα προσδιορίσει τα δεδομένα του νέου μνημονίου. Σφιχτό χρονοδιάγραμμα συναντήσεων έως τις 10 Αυγούστου με στόχο να έχουν τελειώσει πριν τις 20 αλλά και παράθυρο για καθυστερήσεις. Αναζητείται ο χώρος συναντήσεων των δύο πλευρών.

Η επιστροφή των «Θεσμών» και τα πρώτα μέτωπα

Η κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα επισφραγίστηκε. Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων επίσης, όπως και η σύνθεση των επικεφαλής των ελεγκτών. Το μόνο που μένει να οριστικοποιηθεί είναι ο τόπος των συναντήσεων και το μεγάλο ζητούμενο είναι η συμφωνία για την οποία και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι είναι το κοινό ζητούμενο έως τις 10 Αυγούστου.

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα δράσης με απώτερο στόχο να έχει κλείσει και να έχει εγκριθεί το νέο τριετές πρόγραμμα έως τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 5 δισ ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λήγουν εκείνη την ημέρα. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να βρεθεί λύση για την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ με πιθανότερο το σενάριο ενός ακόμα δανείου-γέφυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή -πρώτη- συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών διαβεβαίωσε ότι το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση αφορά στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών που θα ανοίξουν το δρόμο για το τρίτο δάνειο των έως 86 δισ. ευρώ, έως τις 19 Αυγούστου.

Οι επικεφαλής της τρόικας -η οποία γίνεται κουαρτέτο με την προσθήκη εκπροσώπου του ESM- θα βρίσκονται στο σύνολό τους το Σάββατο στην Αθήνα. Χθες άλλωστε, εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής της αποστολής θα είναι η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με τη δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ "μετά από δύο χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της κανονικής εξέλιξης της καριέρας του, o Ρίσι Γκογιάλ θα μετακινηθεί σε μια άλλη αποστολή του Ταμείου από αυτή την εβδομάδα. Θα αντικατασταθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου, οικονομολόγο με μακρά καριέρα στο ΔΝΤ, η οποία διετέλεσε τελευταία επικεφαλής αποστολών στη Σλοβενία και στην Κύπρο, ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με την ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια".

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το Σάββατο. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, θέλουν να εφαρμόσουν την παλαιά διαδικασία διαπραγματεύσεων και αξιολόγησης, με συναντήσεις στα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενδεχόμενο το οποίο επιχειρεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να αποκρούσει η ελληνική πλευρά.

Ως μια συμβιβαστική λύση, κυκλοφόρησαν χθες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες όλες οι συναντήσεις θα γίνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης. Το ενδεχόμενο αυτό δεν επιβεβαιώνεται -ούτε διαψεύδεται όμως- από καμία εμπλεκόμενη πλευρά με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι ο χώρος των συναντήσεων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Τα μεγάλα αγκάθια

Από τις 12 Ιουλίου, οπότε έκλεισε η πρώτη συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών η οποία επέτρεψε την αποδέσμευση των πρώτων 7,16 δισ. ευρώ για την άμεση κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Βασική μεταβλητή, η οποία θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό διάφορες ουσιαστικές πτυχές του νέου μνημονίου είναι το μέγεθος της φετινής ύφεσης της οικονομίας, η οποία έχει προσδιοριστεί από την Κομισιόν σε έως 4%.

Η επιβολή των capital controls και το πάγωμα της ελληνικής οικονομίας, ίσως οδηγήσουν τελικά αυτή την πρόβλεψη στη σφαίρα του αισιόδοξου.

Η αλλαγή των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ επηρεάζει και το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέρος της διαπραγμάτευσης θα είναι το κατά πόσον θα αναθεωρηθεί ο στόχος αυτός προς τα κάτω ή εάν θα χρειαστεί να λάβει αμέσως νέα μέτρα η κυβέρνηση για να τον πετύχει (1% του ΑΕΠ για το 2015).

Ξεκινώντας από τις προβλέψεις για ανάπτυξη και το ύψος των μέτρων που θα χρειαστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και τα επόμενα χρόνια (πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελούν αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης οι συμφωνηθέντες στόχοι για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, 2% του χρόνου, 3% το 2017 και 3,5% το 2018), η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει συμβιβαστικές γραμμές για θέματα φωτιά, όπως το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί αλλά και οι αλλαγές στις 100 δόσεις σε συνδυασμό με βαριές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί έως τις 10 Αυγούστου ώστε στο διάστημα 10 με 19 του επόμενου μήνα το νέο μνημόνιο να έχει εγκριθεί από το Εurogroup, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στις 20 Αυγούστου θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν την ίδια μέρα τα 3,4 δισ. ευρώ της ΕΚΤ.

Στη συνέχεια θα αρχίσει η βάσανος των αξιολογήσεων, η οποία προϋποθέτει για ομαλές εξελίξεις, εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος έλεγχος επί του νέου προγράμματος.

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς (με επίκεντρο την πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος), το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει και τη δική του δόση, ενώ θα αποφασιστούν και τα νέα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v