Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Απόλυτα εξασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω των €100.000

Δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σχετικά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016 στο πλαίσιο συνολικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε ο υπουργός. Πώς γίνεται το bail in, γιατί δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες.

Τσακαλώτος: Απόλυτα εξασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω των €100.000

Απαντήσεις για τους πλειστηριασμούς αλλά και για τις καταθέσεις έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην εισήγησή του στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται σήμερα, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την κοινοτική οδηγία BRRD που περιλαμβάνει την εγγύηση καταθέσεων και το bail in.

Ο υπουργός, αφού υπεραμύνθηκε του κατεπείγοντος της διαδικασίας δεδομένου ότι αποτελούν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης, υπογράμμισε ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

"Η κυβέρνηση δεσμεύεται εν τω μεταξύ να φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα υπάρξει και η προστασία της πρώτης κατοικίας", υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι και οι τράπεζες - όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ - δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς έως τον Ιανουάριο του 2016.

Οσον αφορά στην οδηγία BRRD, εξήγησε ότι αποτελεί το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες που έχουν προβλήματα.

Αναφορικά με τα περί bail in, εξήγησε ότι σε μια τράπεζα που έχει πρόβλημα πρέπει να μειωθεί το παθητικό-καθώς αυτό είναι μεγαλύτερο από τα περιουσιακά στοιχεία. Η οδηγία, υπογράμμισε, «βάζει τη σειρά με την οποία γίνεται το bail in. Πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι διαφόρων κατηγοριών και αν δεν έχεις φτάσει σε εξυγίανση, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα".

Ουσιαστικά, τόνισε, η οδηγία αποτελεί προστασία του συστήματος, καθώς δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες.  

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM. 

Εκτίμησε ωστόσο ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα χρειαστεί 10 χρόνια για να φτάσει στο βέλτιστο σημείο.   

Τέλος, σε παρέμβασή του, σχολιάζοντας τις αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου για την κατάσταση των τραπεζών και τις κινήσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι πολλοί μιλούσαν περί εξόδου από το ευρώ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, βοηθώντας ουσιαστικά το bank run και φέρνοντας τις τράπεζες σε αυτή την κατάσταση.   



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v