Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ για τη στάση των εταίρων όσον αφορά τα σκληρά μέτρα που προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα μας. Το θέμα έθεσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί κατά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε μαζί τους, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ενώ το ανέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ και στη βραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Υπάρχουν κάποια όρια ανοχής που δεν πρέπει να ξεπερνά η κυβέρνηση ούτε η Ευρώπη... Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν όρια στις αντοχές κάποιων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας παράλληλα «αλληλέγγυος» του πρωθυπουργού που «οι Ευρωπαίοι του φέρονταν άσχημα» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
«Μας μείωσε ότι τον έβαλαν απέναντι. Αν θέλουν να ανεβάσουν τον αντιευρωπαϊσμό, μόνο με αυτή τη συμπεριφορά θα το κάνουν», πρόσθεσε.
Αιχμή του δόρατος στη ρητορική της ΝΔ είναι το θέμα των αγροτών, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνει ότι «αυτά τα μέτρα είναι εξοντωτικά για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο». Και μπορεί το εν λόγω ζήτημα να αποσύρθηκε τελικά από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά πολύ σύντομα θα τεθεί και πάλι ενώπιον των βουλευτών, αρκετοί από τους οποίους εντός της γαλάζιας παράταξης δείχνουν απρόθυμοι να τα στηρίξουν.
Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ προανήγγειλε πως εφόσον το κόμμα του έρθει στα πράγματα θα επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα, στοχεύοντας στην αλλαγή τους, έστω εκ των υστέρων.
Για τη σκληρότητα του πακέτου, πάντως, στη ΝΔ, αποδίδουν μεγάλες ευθύνες και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που «δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου το χαρτί που ήρθε απ' έξω». Τα μέτρα που έρχονται, σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «είναι απόλυτα υφεσιακά. Δεν διαπραγματεύθηκα εγώ, η συμφωνία φέρνει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου... Απορώ πώς ο πρωθυπουργός δέχθηκε τη συμφωνία με τα σκληρά μέτρα. Μήπως, τελικά, στόχος παραμένει η έξοδος από το ευρώ και γι' αυτό αποδέχθηκε ένα τόσο βαρύ πακέτο μέτρων που θα κάνει τους πολίτες να δυσφορήσουν;», διερωτήθηκε και προειδοποίησε πως «το Grexit δεν έφυγε, υπάρχει».
Μηνύματα στο εσωτερικό
Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε σαφή μηνύματα και στο εσωτερικό μέτωπο. Έτσι, είπε:
-Για εκλογές: Θα είναι καταστροφή. Ο πρωθυπουργός έχει πρόσφατη εντολή τον Γενάρη, έχει το δημοψήφισμα, έφερε τη συμφωνία, γιατί να κάνει εκλογές; Τι θέμα προκύπτει από τους 119 (αν ψηφίσουν λιγότεροι από 120 βουλευτές της συγκυβέρνησης αύριο), εφόσον το νομοσχέδιο παίρνει 240 ψήφους; Αν πάμε για εκλογές θα πρέπει να μας πει ο κ. Τσίπρας το διακύβευμα, γιατί πιστεύω ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός».
-Για σύμπραξη της ΝΔ με την κυβέρνηση: Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης από την πλευρά τους. Εξάλλου, δεν μας έχει ζητηθεί, κι επίσης να σκεφτούμε σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα αναδεικνυόταν αξιωματική αντιπολίτευση (Χρυσή Αυγή).
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό όρους. «Αν μας γίνει η πρόταση και υπάρξει προγραμματική συμφωνία μακράς πνοής, θα προβληματιστούμε θετικά», σημείωσε. Σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές ώρες, συμπλήρωσε, «η συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα γίνεται με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας».
-Για τη Νέα Δημοκρατία: Θέλουμε ένα μοντέλο πιο συλλογικής λειτουργίας, επαναπροσδιορίζοντας τη φυσιογνωμία της ΝΔ. Να ακολουθήσουμε τον μεσαίο δρόμο χωρίς ακρότητες. Να ακολουθήσουμε τον μεσαίο δρόμο και στην Ευρώπη. Εφόσον η οικονομία θα έχει ομαλοποιηθεί, Οκτώβριο ή Νοέμβριο να γίνουν οι εγγραφές να ανοίξουμε του καταλόγους και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες διαδικασίες.
-Για το ενδεχόμενο να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ: «Με στενεύουν αρκετά τα κοστούμια των προέδρων. Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο. Τη διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού την είχα καταγγείλει το 2009. Δεν ήταν εκλογή από τη βάση, αλλά από τον κάθε περαστικό. Εάν παραμείνει η ίδια διαδικασία εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος. Εάν η διαδικασία αλλάξει με τακτικό συνέδριο, θα το σκεφτώ».