Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ξεκινά στις 5 Αυγούστου το stress test

Αναλυτικές οδηγίες θα πάρουν οι τραπεζίτες που μεταβαίνουν στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή. Στόχος να ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχές φθινοπώρου. Αίτημα για «προκαταβολή» από τον ESM με στόχο την αποκατάσταση ρευστότητας και εμπιστοσύνης.

Τράπεζες: Ξεκινά στις 5 Αυγούστου το stress test

Στις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας, λόγω της επιβολής των capital controls. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο προγραμματισμός των ΕΚΤ και SSM προβλέπει έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης ενεργητικού (Asset Quality Review) στις 5 Αυγούστου. Η αξιολόγηση ενεργητικού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Οι εγχώριες τράπεζες θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες για τα χρονοδιαγράμματα και το πλαίσιο του stress test στις συναντήσεις που θα έχει το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με κλιμάκια της ΕΚΤ και του SSM την προσεχή Παρασκευή 24 Ιουλίου στη Φραγκφούρτη.

Είναι πιθανόν η ελληνική πλευρά να ζητήσει την προκαταβολή 10 από τα 25 δισ. ευρώ, που προβλέπει το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση εξυγίανση των τραπεζών, πριν την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Τα 10 δισ. ευρώ ζητείται να δοθούν με τη μορφή ομολόγων του ESM, ως έναντι συμμετοχής του Μηχανισμού σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.

Αν το αίτημα γίνει αποδεκτό τα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συμβάλουν στην ταχεία βελτίωση, τόσο της ρευστότητας των τραπεζών (σ.σ είναι τίτλοι που γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρα από την ΕΚΤ σχεδόν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας), όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την επιστροφή καταθέσεων και την επάνοδο των τραπεζών σε ομαλότερη λειτουργία.

Η προκαταβολή, πάντως, κεφαλαίων από τον ESM, πριν την υπογραφή του νέου Μνημονίου, ενέχει μια σειρά από διαδικαστικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις για το αν μπορεί να υλοποιηθεί.

Μέσω του ΤΧΣ τα 25 δισ. ευρώ

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο τα κεφάλαια ως 25 δισ. ευρώ που θα αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση/εξυγίανση των τραπεζών να δοθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αντίθετα οι μετοχές που θα λάβει το Δημόσιο θα μεταφερθούν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αξιοποιηθούν/πωληθούν σε ορίζοντα 30ετίας ώστε να αποπληρωθούν τα 25 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v