Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη αλλά και... ισοδύναμα από την αντιπολίτευση

Οι εναλλακτικές προτάσεις ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ για βελτιώσεις στη συμφωνία. Συσπείρωση ψηφοφόρων και επαναπροσέγγιση κοινωνίας το στοίχημα της Συγγρού. Η τηλεφωνική επικοινωνία Θεοδωράκη – Γκάμπριελ και το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά για τον ανασχηματισμό.

Στήριξη αλλά και... ισοδύναμα από την αντιπολίτευση

Ρελάνς με την παρουσίαση ισοδυνάμων αναζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποκαταστήσουν διάφορες αδικίες της συμφωνίας και με στόχο τη διαφοροποίησή τους στα μάτια των πολιτών από την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί η γραμμή που χάραξαν (στηρίζουμε τα νομοσχέδια της συμφωνίας με τους εταίρους) δεν επιδέχεται αλλαγές και ασφισβητήσεις.

Τα επιτελεία της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ μελετούν ενδελεχώς το πακέτο των σκληρών μέτρων και ετοιμάζονται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, με το ίδιο κόστος, αλλά με περισσότερη δικαιοσύνη.

Έτσι, στη ΝΔ, σε συνάντηση που είχε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 30 περίπου βουλευτές από αγροτικές περιοχές, τους είπε ότι θα προσπαθήσει, με παρεμβάσεις του στην κυβέρνηση και στους εταίρους, να δοθεί επιπλέον στήριξη στους αγρότες. Και αυτό θα επιτευχθεί με αντίστοιχου ύψους μέτρα που πολύ σύντομα θα προτείνει και θα γνωστοποιήσει δημοσίως.

«Το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο. Άλλο ήταν το δικό μας αφήγημα. Θέλουμε, όπου μπορούμε, βήμα προς βήμα να προτείνουμε τροποποιήσεις και να διορθώνουμε καταστάσεις», έλεγε χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Πρόσθετε δε ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές από την εξυπηρέτηση των κομματικών υποχρεώσεων της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου, καθώς και από την αύξηση του κράτους με «διορισμούς ημετέρων».

Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης ήδη από προχθές έχει προαναγγείλει πως το Ποτάμι τη Δευτέρα θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, που, σύμφωνα με συνεργάτες του, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αποκαταστήσουν το δίκαιο σε κραυγαλέες περιπτώσεις προνομίων. Παράλληλα, σχεδόν έτοιμη είναι από στελέχη του κόμματος λίστα με δημόσιους φορείς και οργανισμούς, που δεν βοηθά πουθενά και κανέναν η ύπαρξή τους και κοστίζουν ουκ ολίγα χρήματα από τον δημόσιο κορβανά.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία βρίσκεται στα σκαριά και από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με βασικό αντικείμενό τους τη συμφωνία, τη συμπεριφορά των «ανταρτών» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα.

Άρωμα εκλογών

Στη Συγγρού θεωρούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση και ότι πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα φέρουν και πάλι την παράταξη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. «Μπορεί πολύ σύντομα μόνοι τους να εκπληρώσουν την προφητεία περί... αριστερής παρένθεσης», λένε. Και επειδή σε καμία περίπτωση πλέον δεν μπορούν να αποκλείσουν τις εκλογές, παρόλο που τις θεωρούν καταστροφικές για τον τόπο, ήδη αρχίζουν να προετοιμάζονται σε οργανωτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπό την προεδρία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκου, συνεδρίασε χθες το διαγραμματειακό συντονιστικό όργανο του κόμματος. Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και από τις επόμενες μέρες να αρχίσουν σύνοδοι των προέδρων των ΝΟΔΕ σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων και την επαναπροσέγγιση με την κοινωνία.

Όσο για την προχθεσινή διαδικασία στη Βουλή, στη ΝΔ κάνουν λόγο για «πολύ υπεύθυνη στάση των βουλευτών», οι οποίοι χωρίς καμία εξαίρεση «ψήφισαν Ευρώπη», στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Τα βλέμματά τους στραμμένα στην κυβέρνηση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις διαρροές των βουλευτών του από την κομματική γραμμή, έχουν στο Ποτάμι. «Απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να δώσει τέλος στο παράλογο αυτό. Δεν αποδεχόμαστε ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση και ο άλλος μισός στην αντιπολίτευση», έλεγε συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος μιλά για «θρασύτατη και ανήθικη στάση» εκ μέρους του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου.

«Είναι δυνατόν να κυβερνούν με ψήφους της αντιπολίτευσης; Ας μην μας θεωρούν δεδομένους», λένε και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης από την κυβέρνηση σε νομοσχέδια και σε πολιτικές που δεν αφορούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Ο κ. Θεοδωράκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος, από το οποίο περιμένουν αξιόπιστα πρόσωπα, που θα εφαρμόζουν «με συνέπεια και ευθύνη όσα υπέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως δεν μπορεί να έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια που διχάζουν, ενώ διαμηνύουν πως η στάση τους σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει και δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ως λευκή επιταγή». Με μια αρκετά σκληρή δήλωσή της, η κ. Γεννηματά ζητά από τον κ. Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση «να σταματήσουν το θέατρο σκιών, τη διπλή γλώσσα, την απραξία και την αδιέξοδη και επικίνδυνη εκλογολογία». Για την Κυριακή έχει συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα αξιολογήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v