Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από τη συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα

«Κλείδωσε» το σχέδιο για χρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ από τον EFSM. Παρασκευή πιθανότατα οι ανακοινώσεις. Εγκρίθηκε επί της αρχής από το Eurogroup το αίτημα για το 3ετές δάνειο από τον ESM. Στόχος γρήγορη διαπραγμάτευση για το νέο MoU.

Μια ανάσα από τη συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα

Το ECOFIN βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να συμφωνήσει για το δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με βάση ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν και μετά και το πράσινο φώς που πήρε από το Eurogroup. 

Σύμφωνα με την πηγή, αν και την Τρίτη το κλίμα ήταν κάπως αρνητικό, καθώς ορισμένες χώρες και ιδιαίτερα η Βρετανία, έφερναν αντιρρήσεις για το δάνειο αυτό, σήμερα ο τόνος είναι πιο συμφιλιωτικός και όλοι φαίνονται πιο συνεργάσιμοι από την άποψη ότι αν δεν εγκριθεί το δάνειο αυτό, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει.

Η πηγή ανέφερε επίσης πως «γνωρίζουμε όλοι ότι αν δεν υπάρξει δάνειο-γέφυρα, δεν θα υπάρξει δάνειο από τον ESM και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει συμφωνία». 

Με βάση τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, εξακολουθούν να υπάρχουν νομικά και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας», τόνισε η πηγή.

Την Τρίτη πληροφορίες ανέφεραν πως η Βρετανία και η Κροατία μπλόκαραν τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως η πιθανή κατάρρευσή της θα κόστιζε στις χώρες εκτός ευρωζώνης και πως αν η ευρωζώνη ήθελε να βοηθήσει κάποιο από τα μέλη της, τα χρήματα δεν θα πρέπει να προέλθουν από το ταμείο EFSM, στο οποίο συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Την Τετάρτη, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τις συνεισφορές στον EFSM των κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ και πως μπορούν να δοθούν εγγυήσεις στις χώρες αυτές, όπως για παράδειγμα το SMP και τα κέρδη από τα ANFAs.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν υπέβαλε χθες την πρότασή της για το δάνειο-γέφυρα της Ελλάδας και αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα κοινοβούλια και τους υπουργούς Οικονομικών όλης της Ευρώπης (Ecofin).

Απόφαση επί της αρχής για τριετή στήριξη της Ελλάδας μέσω του ESM, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών, εξέδωσε το Eurogroup.

Εφόσον τα εθνικά κοινοβούλια εγκρίνουν την παροχή τριετούς δανείου προς την Ελλάδα, οι θεσμοί θα διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU), σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Eurogroup: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νέο πρόγραμμα

Απόφαση επί της αρχής για τριετή στήριξη της Ελλάδας μέσω του ESM, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών, εξέδωσε το Eurogroup. Εφόσον τα εθνικά κοινοβούλια εγκρίνουν την παροχή τριετούς δανείου προς την Ελλάδα, οι θεσμοί θα διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU), σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούν τις ελληνικές αρχές να εγκρίνουν και την δεύτερη ομάδα μέτρων ως τις 22 Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλων των δεσμεύσεων που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου.

Επί τη βάση της θετικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, που διαπίστωσαν ότι οι αρχές εφάρμοσαν την πρώτη από τις τέσσερις ομάδες μέτρων έγκαιρα και με ικανοποιητικό τρόπο και που επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου έχει συμπεριληφθεί στην εισηγητική έκθεση του νόμου που υιοθέτησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, φτάσαμε σήμερα στην απόφαση να χορηγήσουμε μια τριετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, που υπόκειται στην ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και την επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, οι θεσμοί θα αναλάβουν την αποστολή να διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU) που θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν γρήγορα την δεύτερη ομάδα μέτρων ως τις 22 Ιουλίου όπως προβλέπει η ανακοίνωση της Συνόδου και να επικαιροποιήσουν την νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη ομάδα μέτρων σύμφωνα με τις συστάσεις που έκαναν οι θεσμοί στην έκθεση συμμόρφωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v