Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση με πλειοψηφία α λα καρτ

Με 38 απώλειες (και μία απουσία) έκλεισε η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση δεν έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών. Προτεραιότητα στη συμφωνία η γραμμή του Μαξίμου, μετά τη «διαίρεση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός.

Κυβέρνηση με πλειοψηφία α λα καρτ

Το... σουρεάλ σκηνικό για το οποίο προϊδέαζε χθες το Euro2day.gr στήθηκε τη νύχτα, αλλά κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προβλέψει την αντοχή του στον χρόνο.

Η Βουλή ενέκρινε τα προαπαιτούμενα μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές με 229 «ναι» (64 όχι, 6 παρών και μια απουσία) τα οποία προήλθαν από το πλειοψηφικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς σε σύνολο 149 βουλευτών του οι 32 ψήφισαν «όχι», οι 6 δήλωσαν «παρών» και υπήρχε μία απουσία.

Ανάμεσα στα «όχι» κι αυτά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των (ακόμη) υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου.

Ωστόσο, η κυβερνητική δύναμη δεν έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών (123 ήταν τα «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που είχε θέσει εκ των πραγμάτων ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ότι, στην αντίθετη περίπτωση, «θα δυσκολευόταν» να παραμείνει πρωθυπουργός. Πλέον, αυτό που μένει είναι ο ανασχηματισμός ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα γίνει σήμερα.

Κάντε πρόταση μομφής...

Επιπλέον, η κυβέρνηση, παρά τις απώλειες, διατηρεί τη δεδηλωμένη, καθώς για να διαπιστωθεί η απώλειά της πρέπει να υπάρξει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

«Αν θέλετε μπορείτε να τη ζητήσετε» είπε ο κ.Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να εισπράξει...το χαμόγελό του. Κι αυτό διότι ούτε η ΝΔ ουτε το Ποτάμι ούτε το ΠΑΣΟΚ προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες που θα συνοδεύσουν τη συμφωνία με τους δανειστές.

Δεν ψηφίσαμε μεν, στηρίζουμε Τσίπρα δε

Το... σουρεάλ στοιχείο ωστόσο βρίσκεται στο εξής στοιχείο: το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν χθες αρνητικά, δεν αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Μετά την ψηφοφορία μάλιστα, ο επικεφαλής της «μαζικής» (σ.σ. 30 βουλευτές) Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνης δήλωσε ευθέως και δημοσίως: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση πολύ δυνατά και ολόθερμα, στηρίζουμε και τον πρωθυπουργό, απλώς διαφωνούμε με το μνημόνιο και με τα μέτρα. Δεν χρειάζονται εκλογές, έχουμε εκλεγμένη και δυνατή κυβέρνηση».

Επίσης, με τη φράση «είμαστε η καρδιά και η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ», έστειλε μήνυμα ότι... δεν προτίθενται να αποχωρήσουν ούτε από το κόμμα. Αλλά ούτε και να παραδώσουν τις έδρες τους, καθώς, τυπικά, δεν παραβίασαν καμία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αφού... δεν συνεδρίασε πριν από την ψηφοφορία για να καταλήξει σε δεσμευτική (για τους βουλευτές) απόφαση.

«Δεν διαγράφω, δεν παραιτούμαι»

Αντιστοίχως, ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης σαφές πως ο ίδιος δεν είναι «δικτάτορας» για να διαγράφει στελέχη και βουλευτές, οπότε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει θα συζητηθούν στα συλλογικά όργανα, «όπως γίνεται στην Αριστερά».

Μιλώντας στη Βουλή δε, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, επανέλαβε πως δεν προτίθεται να δραπετεύσει, τονίζοντας επιπλέον ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί την εγγύηση για βελτιώσεις στα μέτρα και για κατανομή των βαρών σε όφελος των ασθενέστερων.

Με λίγα λόγια: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μετρά 149 βουλευτές, με τους καταψηφίσαντες τα προαπαιτούμενα να δηλώνουν ότι στηρίζουν ολόθερμα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν κάνει καμία κίνηση αποπομπής τους.

Τούτο σημαίνει ότι δημιουργείται μία κυβέρνηση α λα καρτ: τα «μνημονιακά» νομοσχέδια θα τα περνά με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ τα... υπόλοιπα (που αφορούν τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή κ.λπ.) με τη δική της πλειοψηφία των 162 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Το πόσο θα αντέξει στον χρόνο μία τέτοια κατάσταση, μένει να φανεί. Ηδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε σε ανακοίνωσή του ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας.
Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».

Παραπέμπει δηλαδή σε εξελίξεις αμέσως μετά...

Ολοι... οι καλοί χωρούν;

Χωρίς διαγραφές, πάντως, δεν υπάρχει βάση για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τους «λαφαζάνηδες» και τους βουλευτές των άλλων δύο «αριστερών τάσεων», οι οποίοι επίσης καταψήφισαν χθες.

Το αντίθετο είχε συμβεί με την ψήφιση των... προηγούμενων μνημονίων, καθώς οι διαγραφές των «ανταρτών» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν οδηγήσει σε κόμματα (ΑΝΕΛ) και σχήματα που «κόστισαν» εκλογικά στα πρώην κόμματα εξουσίας...

Στη σημερινή «πρωτοτυπία» αναφέρθηκε ο κ.Μεϊμαράκης, αναδεικνύοντας ακριβώς το α λα καρτ στοιχείο και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ να κινείται έτσι η κυβέρνηση – για να «προκληθεί» από τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής.

Ανασχηματισμός επί θύραις

Τα παραπάνω αφορούν στην κοινοβουλευτική ομάδα και όχι στην κυβερνητική λειτουργία. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έρχεται ανασχηματισμός, πιθανότατα αύριο, προκειμένου να αντικατασταθούν οι υπουργοί που καταψήφισαν (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος και η Νάντια Βαλαβάνη η οποία παραιτήθηκε και επισήμως χθες).

Οι τρεις πρώτοι δεν υπέβαλαν παραιτήσεις (είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης) είτε για να «προκαλέσουν» αποπομπή είτε για να βρεθούν... σε άλλους θώκους που δεν σχετίζονται με την εφαρμογή μνημονιακών νόμων.

Οι πληροφορίες πάντως τους φέρουν εκτός κυβέρνησης και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v