Σειρά πρωτοβουλιών ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου για ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων περί τα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται στην ουσία για υφιστάμενους πόρους του νέου ΕΣΠΑ καθώς και κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα με την Κομισιόν να ανακοινώνει αλλαγές οι οποίες επιτρέπουν την ταχύτερη απορρόφησή τους σε περίοδο σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας.
Ετσι, θα απελευθερωθούν νωρίτερα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 5% του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007 – 2013) τα οποία συνήθως διατηρούνταν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, για το προηγούμενο ΕΣΠΑ η κοινοτική συμμετοχή θα φτάνει το 100% του κόστους ενός έργου (από 95% σήμερα). Με τις δύο αλλαγές προστίθεται στην ελληνική οικονομία άμεση ρευστότητα περί τα 500.000.000 ευρώ, ενώ εξοικονομούνται περί τα 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως τα πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν για έργα και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Η Κομισιόν προωθεί, επίσης, την αύξηση της αρχικής προχρηματοδότησης για τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, για την περιόδο 2014 – 2020 κατά 7%. Πρόκειται για μέτρο με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει άλλο 1 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει, όμως, να διατεθεί για την εκκίνηση έργων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.
Σημειώνεται πως στην περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες η Ελλάδα κινδυνεύει με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων περί τα 2 δισ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Ηδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις η οποία έχει σαν στόχο να απορροφηθεί το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο 2007 – 2013 καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά (μέχρι το τέλος του έτους). Ταυτόχρονα θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές ώστε να μη χαθεί και άλλος χρόνος για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020. Εκτιμάται πως η χώρα μας μπορεί να λάβει τον επόμενο ενάμιση χρόνο γύρω στα 4,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν «η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από προνομιακή μεταχείριση». Για παράδειγμα, στη χώρα μας το ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής στα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ είναι 95% ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. το ανώτερο ποσοστό είναι 85%. Μάλιστα η Ελλάδα έχει επίσης τη δυνατότητα, αν καλύψει τις απαιτήσεις των κοινοτικών κανόνων, να συνεχίσει με το ίδιο ποσοστό κοινοτικής χρηματοδότησης και στο νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020). Στην ίδια ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται πως το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (γνωστό ως «Πακέτο Γιούνκερ») που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο μπορεί επίσης να στηρίξει βιώσιμα έργα στην Ελλάδα.
*Δείτε στη δεξιά στήλη τον πίνακα με τα κοινοτικά κονδύλια μέχρι το 2020