Δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ, με χρήση του EFSM, προτείνει η Κομισιόν προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα υιοθετήσει σήμερα κιόλας μια σειρά μεταρρυθμίσεων και θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.
Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία και την Τσεχία να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τον ESM, που είναι ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις από το ταμείο αυτό απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν "βλέπει λύση" για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Βρετανίας.
Στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ με μια δόση, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώσει τη Δευτέρα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.
Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει το δάνειο μόνο αν περάσει σήμερα μια σειρά μεταρρυθμίσεων (σ.σ. το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα).
Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM (σ.σ. δηλαδή να περάσει από τα κοινοβούλια το ελληνικό αίτημα), μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει αύριο Πέμπτη.
Για να διασφαλιστεί η γρήγορη εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ, η Κομισιόν, θα μπορεί να δανειστεί τα χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης χρεογράφων.
Βρετανικές «γκρίνιες» για το δάνειο - γέφυρα *Ψάχνουμε λύσεις λέει ο Ντομπρόφσκις
Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει στην ευρωζώνη ότι δεν θα κινδυνεύσουν χρήματα φορολογούμενων για το δάνειο - γέφυρα προς την Ελλάδα, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Βρετανία απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα μέσω του EFSM, το οποίο χρηματοδοτείται με κεφάλαια και των 28 χωρών της ΕΕ και όχι μόνο της ευρωζώνης, ενώ αντίστοιχες αντιρρήσεις ακούστηκαν και από την Κροατία. Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της σήμερα πρότεινε να δοθεί δάνειο ύψους 7 δισ., τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν από τον EFSM.
Μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι βρετανικές αντιρρήσεις, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κάμερον, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια σειρά "συμμάχων" στη θέση της να μην χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSM.
Στις βρετανικές αντιρρήσεις απαντά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται σε έναν "διακανονισμό" που θα προστατεύει τις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη από το ενδεχόμενο να απωλέσουν χρήματα.
"Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA) για να δώσουμε εγγυήσεις στις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη", υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόσφκις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που εξετάζονται.
Κάμερον: Δεν είναι δουλειά μας να σώσουμε χώρα της ευρωζώνης
Δεν είναι δουλειά της Βρετανίας να διασώσει μια χώρα της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αντιδρώντας στη χρήση του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM για το δάνειο - γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός συντάχθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι "έχει δίκιο το ΔΝΤ ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".
*** Ολόκληρη η πρόταση της Κομισιόν επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"