Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη εξ αποστάσεως δίνει η αντιπολίτευση

«Ναι» στη συμφωνία - παραμονή στο ευρώ από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. «Όχι» σε συνευθύνη με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τα νέα σκληρά μέτρα. Πώς «διαβάζουν» τη στρατηγική Τσίπρα.

Στήριξη εξ αποστάσεως δίνει η αντιπολίτευση

Σε λεπτές ισορροπίες έχουν αποφασίσει να κινηθούν τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, που μετά τη θετική υποδοχή της συμφωνίας κυβέρνησης και εταίρων, από σήμερα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το επόμενο στάδιο της στρατηγικής τους.

Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, όπως έχουν προαναγγείλει, θα ψηφίσουν θετικά σήμερα στη Βουλή και θα παράσχουν ανοχή στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο θα επιδιώξουν -ιδίως οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι- να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από το νέο μνημόνιο που από σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποτελεί νόμο του κράτους.

Η «κόκκινη γραμμή» των τριών κομμάτων, που ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ τελικά δεν παραβιάστηκε, έστω την τελευταία στιγμή και με προφανές το εξαιρετικά βαρύ αντίτιμο για την κοινωνία. Άπαντες ομολογούν ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με πολλά «αγκάθια», τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσουν να μοιραστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, και τα τρία επιτελεία παρακολούθησαν χθες τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, απ' όπου η κοινή διαπίστωση ήταν ότι αυτός είναι πολύ στριμωγμένος από τις εξελίξεις και απευθυνόταν κυρίως στο κόμμα του προκειμένου σήμερα στη Βουλή να έχει τις λιγότερες διαρροές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμούν, δύσκολα θα καταφέρει να αντέξει υπό τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση και δεν αποκλείουν να επικρατήσει τελικά το σενάριο που θέλει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, πιθανότατα με άλλον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και τα άλλα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δηλώνουν αρνητικά σε ενδεχόμενη πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσουν στελέχη τους στη σημερινή κυβέρνηση. «Σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχουμε», διαμηνύουν.

Η συμφωνία και μόνο

«Με την ψήφο μας στηρίζουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και μόνο αυτήν», λένε στη ΝΔ, που θεωρούν ότι ακόμα χρειάζεται χρόνος για να κλείσει, σε κάθε λεπτομέρειά της, η συμφωνία και να επιστρέψει ο τόπος στην ομαλότητα. Πρόθεση της Συγγρού είναι το «πράσινο φως» που λογικά θα δώσει σήμερα η Βουλή, να επιτρέψει ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες αυτής της περιόδου για να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα. Αυτό άλλωστε δεσμεύτηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες την περασμένη Κυριακή, ότι δηλαδή θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες.

Δεν θα σταματήσει πάντως σε κάθε ευκαιρία να θυμίζει ότι το νέο μνημόνιο «είναι αποκλειστική ιδιοκτησία των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου», κρατώντας διακριτές αποστάσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σήμερα, πριν από τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου θα εξηγήσει στους βουλευτές του πως με τηνσυμφωνία -έστω επώδυνη-, «η Ελλάδα πήρε μία ανάσα, ώστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθήσει να ξαναβρεί το βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη». Και γι' αυτό θα πρέπει να την υπερψηφίσουν, όχι όμως να την υιοθετήσουν, μαζί και τα «τεράστια λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση κατά το τελευταίο εξάμηνο».

Βάζουν... πλάτη

Στο Ποτάμι δηλώνουν ικανοποιημένοι που «τα χειρότερα αποφεύχθηκαν» και η Ελλάδα κρατήθηκε στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν υπάρχει δίλημμα. Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό και θα ψηφίσουμε αυτά που έχει υποσχεθεί στους συμμάχους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η στάση του κόμματος, όπως τονίζει, θα είναι η στάση της «μεταρρυθμιστικής ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Ό,τι είναι μεταρρυθμιστικό, ό,τι είναι προς το συμφέρον των πολλών εμείς θα το στηρίζουμε. Εάν υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε, στην πορεία θα τα πούμε».

Στο Ποτάμι δεν παραγνωρίζουν ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν σήμερα στη Βουλή είναι πολύ βαριά, όμως οι βουλευτές του κόμματος «θα βάλουν πλάτη» στην εθνική προσπάθεια. Παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία θα επιδιώξουν να διαφοροποιούνται και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εκφράζουν, όπως λένε, «το παλαιό σαθρό πολιτικό σύστημα και απωθούν τους πολίτες».

«Όχι άλλα λάθη»

Αρνητική σε εκλογές, σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συνέχιση της πολιτικής αστάθειας στον τόπο (όπως συμφώνησε και στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές την Κυριακή), δηλώνει η Φώφη Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνεργάτη της προέδρου, είναι διατεθειμένο να προσφέρει ανοχή στη συγκυβέρνηση και να περάσουν τα μέτρα από το Κοινοβούλιο, για τα οποία, όπως είπε, «ας αναλάβουν το κόστος αυτοί που διαπραγματεύτηκαν και τα έφεραν».

Ενδεικτική άλλωστε είναι και η χθεσινή δήλωση της κ. Γεννηματά, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: «Ο συμβιβασμός, η συμφωνία και οι εφαρμοστικοί νόμοι που έρχονται, φέρουν την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα. Αυτή η υπογραφή θα έπρεπε να δεσμεύει τον ίδιο, το κόμμα του, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «δήθεν πραξικοπήματος», θεωρία «επικίνδυνη, που ακυρώνει και εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και προσβάλλει τους φίλους και συμμάχους της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v