Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη (και) της αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες για συμφωνία

Στη βελγική πρωτεύουσα σήμερα Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Φώφη Γεννηματά. Η έκκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό και η εκτίμηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η επικοινωνία Τσίπρα με το Σταύρο Θεοδωράκη.

Μάχη (και) της αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες για συμφωνία

Τη δική τους μάχη, παράλληλα με αυτή του πρωθυπουργού, δίνουν σήμερα οι επικεφαλής των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Μάλιστα οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα, βρέθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχαν στις συνεδριάσεις των ευρωομάδων στις οποίες συμμετέχουν τα κόμματά τους.

Τον πιο δύσκολο ρόλο φαίνεται να είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εμφανίζεται δύσπιστη στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μεϊμαράκης είχε και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Ζοζέφ Ντολ, πρόεδρο του ΕΛΚ, ενώ μετά τη συνεδρίαση, σε δήλωσή του, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό "να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι και να συμφωνήσει με τους εταίρους".

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, "η Νέα Δημοκρατία κάνει το εθνικό της καθήκον. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να υπάρξει μια καλή συμφωνία, που μπορεί και πρέπει ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί και το Εθνικό Κοινοβούλιο να την ψηφίσει, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ. Δυστυχώς, πέρασαν έξι μήνες, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Είναι οριακά και σήμερα ίσως παίζονται όλα", όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, καταλήγοντας: "Καλώ τον πρωθυπουργό, ή μάλλον του κάνω έκκληση, να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι, να συμφωνήσει με τους εταίρους και να φέρει τη συμφωνία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, να ζήσουν τα επόμενα χρόνια μέσα στην Ευρώπη".

"Στο χέρι μας"

Πιο άνετα πρέπει να αισθάνθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εντός της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αφού ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και άλλα στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ότι σήμερα θα πρέπει να υπάρξει μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

"Ο Πρόεδρος Ολάντ και όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές Ηγέτες, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πήραν μία ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ακραίες απόψεις που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας, οδηγούν σε grexit και απειλούν τελικά την ίδια την Ευρώπη", δήλωσε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: "Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν υπέρ της Ελλάδας. Είναι φίλοι μας, είναι σύμμαχοί μας, συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της χώρας μας για ισότιμη παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Τώρα η απόφαση είναι στο χέρι μας.

Οι επιλογές είναι στο χέρι της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη σημερινή μέρα".

Σε ανοιχτή γραμμή με ευρωπαίους αξιωματούχους βρίσκεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη βελγική πρωτεύουσα την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό με τον οποίο είχε ανταλλαγή απόψεων για της εξελίξεις, ενώ σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει και ο Πολιτικός Σχεδιασμός του κόμματος, μαζί με τους βουλευτές για να αναλυθούν τα δεδομένα που διαμορφώνεται σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v