Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε το ”πάρτι” στις Τηλεπικοινωνίες

Την ίδια ώρα που ο ΟΤΕ χάνει πλέον περί τους 6.000 πελάτες την εβδομάδα, η Wind Hellas δεν συμμετέχει στο ”πάρτι” εξαιτίας του αδιεξόδου στην υπόθεση εξαγοράς της Tellas, ενώ στη Vodafone διαπιστώνουν ότι δεν επαρκεί η συνεργασία με τη Hellas On Line (HOL) για την παροχή υπηρεσιών triple-play και ετοιμάζουν αυτόνομη κάθοδο στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Κερδισμένοι της καλοκαιρινής μάχης στις Τηλεπικοινωνίες οι μικρότεροι εναλλακτικοί πάροχοι.

Ξεκίνησε το ”πάρτι” στις Τηλεπικοινωνίες
του Φώτη Κόλλια

Την ίδια ώρα που ο ΟΤΕ χάνει πλέον περί τους 6.000 πελάτες την εβδομάδα, η Wind Hellas δεν συμμετέχει στο ”πάρτι” εξαιτίας του αδιεξόδου στην υπόθεση εξαγοράς της Tellas, ενώ στη Vodafone διαπιστώνουν ότι δεν επαρκεί η συνεργασία με τη Hellas On Line (HOL) για την παροχή υπηρεσιών triple-play και ετοιμάζουν αυτόνομη κάθοδο στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Κερδισμένοι της καλοκαιρινής μάχης στις Τηλεπικοινωνίες οι μικρότεροι εναλλακτικοί πάροχοι οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν εντυπωσιακή αύξηση της πελατειακής τους βάσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Forthnet, για παράδειγμα, θα ανακοινώσει αύξηση των συνδρομητών ευρυζωνικών συνδέσεων άνω του 60% στη διάρκεια του εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου με τους πελάτες της (στο ADSL) να προσεγγίζουν σήμερα τους 170.000, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Με αντίστοιχους ρυθμούς κινείται και η αγορά υπηρεσιών double–play (πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σταθερή τηλεφωνία, χωρίς πάγιο στον ΟΤΕ).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι αδεσμοποίητοι τοπικοί βρόχοι (LLU) ξεπέρασαν τους 100.000 στα τέλη Ιουνίου παρουσιάζοντας αύξηση 450% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Χάρη στο LLU ενισχύονται και τα περιθώρια των εναλλακτικών παρόχων, όπως η Forthnet, η Vivodi και η Tellas. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, το μέσο περιθώριο ανά πελάτη LLU προσεγγίζει το 30% (στους τέσσερις – πέντε μήνες ο πάροχος έχει αποπληρώσει την επιδότηση π.χ. στο μόντεμ, στους λιανοπωλητές κ.λπ.).

Η συνεχιζόμενη έκρηξη στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στο LLU προκάλεσαν και την οργισμένη αντίδραση του ιδιοκτήτη της Wind, κ. Ναγκ. Σαουίρις, ο οποίος αποφάσισε να αναθέσει στην Deutsche Bank την πώληση του μεριδίου που κατέχει η ιταλική εταιρία στην Tellas.

Στην ουσία η Wind Hellas είναι παγιδευμένη καθώς δεν μπορεί να κινηθεί επιθετικά στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας την ώρα που εταιρία κοινών συμφερόντων (Tellas) κινείται στον ίδιο χώρο.

Η λύση ήταν να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της Tellas ο κ. Σαούρις ή να πουλήσει το μερίδιό του και να αναζητήσει άλλες συνεργασίες για υπηρεσίες double-play ή triple-play. Ερωτηματικό παραμένει, πάντως, το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί για την Tellas με δεδομένο ότι η εταιρία δεν διαθέτει δίκτυο αλλά μισθώνει το δίκτυο της ΔΕΗ.

Αλλά και στη Vodafone οι υπηρεσίες triple-play (κινητή τηλεφωνία, σταθερή τηλεφωνία και ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο) δεν κινούνται σύμφωνα με τις προσδοκίες της, καθώς η HOL διαθέτει περιορισμένο αριθμό κόμβων στο λεκανοπέδιο.

Γι’ αυτόν τον λόγο κυκλοφορούν και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Vodafone αποφάσισε να κινηθεί παράλληλα με την HOL και να εγκαταστήσει ιδιόκτητους κόμβους (μέσω συνεγκατάστασης στα κέντρα του ΟΤΕ) για παροχή υπηρεσιών triple-play.

Ήδη υπήρξαν δημοσιεύματα για πρόσκληση της Vodafone σε προμηθευτές προκειμένου να αγοράσει κέντρα (DSLAMs).

Παρά τη μεγάλη αύξηση του πρώτου εξαμήνου (σχεδόν 70% - 752.540 συνδρομητές), η αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων εξακολουθεί να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θέλουν να μπουν στο τρένο πριν φύγει.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λειτουργούν προς όφελος των εναλλακτικών παρόχων. Στη σταθερή τηλεφωνία, πάντως, η Vodafone χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο του ΟΤΕ με εξαιρετικά ελκυστική συνδυασμένη προσφορά (σταθερής και κινητής). Η μεγάλη ζήτηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας ανάγκασε τον Οργανισμό να ανακοινώσει χθες αναβαθμισμένο πακέτο για δωρεάν αστικές και υπεραστικές κλήσεις ολόκληρο το 24ωρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v