Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Προϋπόθεση ανάκαμψης η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης

Ανατροπή της πτωτικής τάσης στα ποσοστά ανεργίας περιμένει για το επόμενο χρονικό διάστημα η τράπεζα. Μόνο με ενίσχυση της αξιοπιστίας θα υπάρξουν αξιόλογες επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας, υπογραμμίζει.

Eurobank: Προϋπόθεση ανάκαμψης η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης

Η δημιουργία ενός ισχυρού κλίματος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης είναι κρίσιμη για να υπάρξουν επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Eurobank. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 25,56% τον Απρίλιο.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 1.216,87 χιλ άτομα, των απασχολούμενων στα 3.543,65 χιλ άτομα και το εργατικό δυναμικό στα 4.760,52 χιλ άτομα. Σε σχέση με τον Απρίλιο 2014 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε -1,49 ποσοστιαίες μονάδες, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν +49,28 χιλ άτομα και οι άνεργοι μειώθηκαν -78,76 χιλ άτομα.

Τέλος, σε σχέση με το Μάρτιο σημειώθηκε μικρή πτώση του ποσοστού ανεργίας -0,28 ποσοστιαίες μονάδες, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν 16,83 χιλ άτομα και οι άνεργοι μειώθηκαν -11,85 χιλ άτομα.

Οπως αναφέρει, το Μάρτιο 2014 παρατηρήθηκε η πρώτη αρνητική ετήσια μεταβολή και η εν λόγω τάση διατηρείται (με διακυμάνσεις) μέχρι και σήμερα (Απρίλιος 2015 στα στοιχεία). Είναι φανερό πως με βάση τη δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού ανεργίας των παρελθόντων μηνών, το εν λόγω μέγεθος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, αν ακολουθήσει το μονοπάτι ενός ετήσιου ρυθμού πτώσης της τάξης των -1,26 ποσοστιαίων μονάδων τότε το Μάιο 2017 θα προσεγγίσει το 23,17%.

Λαμβάνοντας υπ'όψιν τις πρόσφατες πολιτικές – οικονομικές εξελίξεις αναμένουμε - για το επόμενο χρονικό διάστημα - αντιστροφή της πτωτικής πορείας του ποσοστού ανεργίας ή στην καλύτερη περίπτωση τη σταθεροποίηση του. Είναι απολύτως αναγκαίο η μεταβολή αυτή να είναι βραχυπρόθεσμη και το ποσοστό ανεργίας να εισέλθει σε νέα καθοδική πορεία. 

Επιπρόσθετα, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιτύχει κατά πολύ υψηλότερους σε σύγκριση με τους σημερινούς ρυθμούς πτώσης του ποσοστού ανεργίας (π.χ. της τάξης των -3 και -4 ποσοστιαίων μονάδων) έτσι ώστε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας αποτελούν κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Ωστόσο, για να οδηγηθεί ο εγχώριος (και από την αλλοδαπή) ιδιωτικός τομέας στο να επιλέξει να επενδύσει στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρό κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Επιπρόσθετα, και ο δημόσιος τομέας δύναται να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση μέσω πραγματοποίησης δημοσίων επενδύσεων, π.χ. έργα υποδομών με σημαντικές θετικές εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες θα είναι ορθολογικά κοστολογημένες και με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v