Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: «Δεύτερες σκέψεις» για τις επιπτώσεις από ΦΠΑ

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις η επιβολή ΦΠΑ στον ασφαλιστικό κλάδο θα μπορούσε να μην έχει μεγάλες επιπτώσεις στο ύψος της παραγωγής και στις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πελάτες-ασφαλισμένοι.

Ασφαλιστικές: «Δεύτερες σκέψεις» για τις επιπτώσεις από ΦΠΑ

Μετά το πρώτο πρωινό σοκ που υπέστησαν οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς όταν είδαν στις κυβερνητικές προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιλαμβάνεται ΦΠΑ 23% για όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, έρχονται άλλα στελέχη του κλάδου τα οποία -κάτω από προϋποθέσεις- μετριάζουν το βαθμό των πρώτων ανησυχιών.

Ήδη, το Euro2day.gr έχει αναφερθεί από το πρωί στο θέμα με το δημοσίευμα «Αγωνία στον ασφαλιστικό κλάδο: ΦΠΑ 23% φέρνουν οι ελληνικές προτάσεις» .

Αναμφίβολα, ένα ποσοστό ΦΠΑ στο 23% αποτελεί από μόνο του ένα πολύ ισχυρό αντικίνητρο για τον κλάδο, η παραγωγή του οποίου έχει υποχωρήσει κατά 40% κατά την τελευταία πενταετία.

Ωστόσο, μετά το αρχικό σοκ, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την άποψη ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι επιβαρύνσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλες, ή ακόμη θα μπορούσε να είναι και οριακές.

Έτσι, οικονομικός διευθυντής γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας σημειώνει:

Πρώτον, αν ζούμε σε μια λογική χώρα θα πρέπει να υποθέσω ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ασφαλιστικά προϊόντα θα έρθει να καταργήσει τον Φόρο Κύκλου Εργασιών που ανέρχεται σήμερα στο 10%. Δεν μπορώ να δεχτώ πώς σε ένα προϊόν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερες της μιας έμμεσες φορολογίες.

Και δεύτερον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν επιβληθεί ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εταιρείες από τη μια πλευρά θα επιβαρύνονται με το 23% των ασφαλίστρων, από την άλλη πλευρά όμως θα εκπίπτουν και το όποιο ΦΠΑ σήμερα καταβάλουν χωρίς να μπορούν να συμψηφίσουν. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβαρύνονται με έξοδα από τις ιδιωτικές κλινικές τα οποία εμπεριέχουν ΦΠΑ. Χρεώνονται επίσης με δαπάνες συνεργείων, όπου και αυτές εμπεριέχουν ΦΠΑ. Όλα αυτά τα ποσά που μέχρι σήμερα τα «καταπίνουν», αύριο θα τα συμψηφίζουν με το ΦΠΑ που θα καλούνται να πληρώσουν.

«Δεν είμαι πρόχειρος για να εκτιμήσω το τελικό αποτέλεσμα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο κάθε εταιρείας και μάλιστα δεν θα εκπλαγώ αν υπάρχουν και κάποιες με θετικό επηρεασμό», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε επίσης τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πως μια επιβολή ΦΠΑ, θα πρέπει να συνδυαστεί όχι μόνο με την κατάργηση του Φόρου Κύκλου Εργασιών (10%) αλλά και με την θέσπιση φορολογικών απαλλαγών όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v