Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Βραχνάς οι φόροι και τα τέλη

Κοινή παραδοχή ότι η υπερφορολόγηση εμποδίζει την αύξηση της ζήτησης. Τι λέει η ΔΕΠΑ για φόρους και τέλη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπόσχεται σταδιακή μείωση τιμών. Τέλος για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, μείωση με τις διασυνδέσεις των νησιών.

Ενέργεια: Βραχνάς οι φόροι και τα τέλη

Σημαντική ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορεί να προέλθει από τη μείωση τελών και φόρων που διαμορφώνουν την τελική τιμή καταναλωτή.

Στο φυσικό αέριο για παράδειγμα, ειδικός φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ συμμετέχουν με πάνω από 20% στην τελική τιμή του, ενώ σημαντική είναι η φορολογική επιβάρυνση και η επιβάρυνση από τέλη στην τιμή της κιλοβατώρας.

Η πραγματικότητα αυτή που λειτουργεί ανασταλτικά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και στην ανάπτυξη, τονίστηκε ιδιαίτερα από στελέχη της ΔΕΠΑ, στο Forum «Η διείσδυση του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Research Centre for Energy Management. Απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς καταγράφει μείωση της τάξης του 15% το εξάμηνο του 2015, στελέχη της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ σημείωναν ότι η φορολόγηση του καυσίμου είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Έτσι, ενώ παντού το φυσικό αέριο θεωρείται ως το «καύσιμο των φτωχών» στην Ελλάδα ο φόρος των 5,5 ευρώ στη μεγαβατώρα και ο ΦΠΑ το καθιστούν ιδιαίτερα ακριβό, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με κάποιο τρόπο πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να απαλλάξει το φυσικό αέριο από τη βαριά φορολογία τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης. Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι είναι παράλογο από τη μία πλευρά οι εκπρόσωποι των θεσμών να μιλούν για υψηλό κόστος ενέργειας στην Ελλάδα και από την άλλη να ζητούν αύξηση της φορολόγησης, που κάνει ακόμη πιο ακριβή την ενέργεια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, παραδέχεται και αυτός ότι νοικοκυριά και βιομηχανίες πληρώνουν ακριβά την ενέργεια. «Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη σταδιακή μείωση των τιμών», λέει ο ίδιος. Ωστόσο ως αμεσότερο τρόπο «βλέπει» τη μείωση των τελών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στον ηλεκτρισμό, η οποία θα προκύψει με την καλωδιακή διασύνδεση των νησιών (το έργο των Κυκλάδων βρίσκεται σε εξέλιξη) οπότε θα καταργηθεί η λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων που επιβαρύνουν τις ΥΚΩ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v