Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βάζει πλάτη» η αντιπολίτευση για τη συμφωνία

Στις Βρυξέλλες στελέχη της ΝΔ και ο Στ. Θεοδωράκης, που βλέπει τήρηση της εθνικής γραμμής από την κυβέρνηση. Τηλεφωνικές επαφές Φ. Γεννηματά με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι αποστάσεις Β. Μεϊμαράκη από τον Αλ. Τσίπρα.

«Βάζει πλάτη» η αντιπολίτευση για τη συμφωνία

Διαφορετική στρατηγική, αλλά με κοινό στόχο, την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους και τη διατήρηση της χώρας εντός της ευρωζώνης, εφαρμόζουν τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης. Με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις τους, οι αρχηγοί της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αγωνία τους για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αφήνουν αιχμές –άλλος πιο έντονες, άλλος λιγότερο- για τον Αλέξη Τσίπρα και την διαπραγματευτική τακτική του και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε πιο σκληρή γραμμή από τους άλλους δύο, προτιμά να κινείται απόλυτα θεσμικά, σήμερα θα δει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αρνήθηκε να έχει τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και να συμμετάσχει σε κλειστή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κράτηση πρακτικών. Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε σοβαρές ευθύνες για την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα.

«Δεν τον εμπιστεύομαι να μιλήσουμε κατ' ιδίαν αν δεν έχω μαζί μου άλλα τρία άτομα και δύο κασετοφωνάκια. Φοβάμαι ότι μπορεί να με χρησιμοποιήσει», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Μεϊμαράκη, που εγκαλεί τον πρωθυπουργό για καταστρατήγηση του κοινού συμφωνηθέντος που συνυπέγραψαν οι αρχηγοί ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου τη Δευτέρα.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ταυτιστεί με το όποιο αποτέλεσμα των κινήσεων Τσίπρα, είτε αυτό είναι το νέο σκληρό μνημόνιο, όπως λένε στη ΝΔ, είτε φυσικά η ρήξη. Εξάλλου, είναι πρόεδρος ολίγων μόνο ημερών, δίνει τα διαπιστευτήριά του και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θελήσει να διατηρηθεί στη θέση του και όταν γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές. Και σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν θα ήθελε να συνδέσει το όνομά του με ένα «βαρύ φορτίο» για τον ελληνικό λαό.

Μέχρι το βράδυ, οι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είχαν καταφέρει να συνομιλήσουν ούτε στο τηλέφωνο. Την πρώτη κίνηση έκανε ο πρωθυπουργός που δεν βρήκε τον πρόεδρο της ΝΔ, ακολούθως οι ρόλοι αντιστράφηκαν όμως και πάλι δεν βρέθηκαν, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται και αργά το απόγευμα, όταν συνεργάτης του κ. Τσίπρα τόνισε σε άνθρωπο του περιβάλλοντος του κ. Μεϊμαράκη ότι ο πρωθυπουργός είναι στη διάθεσή του για να τον ενημερώσει. Το «μπλέξιμο των γραμμών» έδωσε την αφορμή και για μια μικρή παρασκηνιακή μάχη με ανταλλαγή βελών μέσω διαρροών από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Μεϊμαράκης, θέλοντας να πείσει για την υπεύθυνη στάση του κόμματός του, αποφάσισε να μεταβούν εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες για επαφές τρεις γαλάζιοι βουλευτές με ιδιαίτερες αναφορές στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος, να ασκηθεί πίεση προς τα αδελφά της ΝΔ κόμματα για την εξεύρεση λύσης που θα διατηρεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με τον Ζαν Κλ. Γιούνκερ.

Στο μεταξύ κατατέθηκε στην πρόεδρο της Βουλής το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για διεξαγωγή συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως, για να υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις.

Πράξη προδοσίας

Και ενώ η ΝΔ κρατά σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε χθες εμφανώς πιο συναινετικός σε σχέση με τον πρόεδρο της ΝΔ, αν και οι πρωινές και οι βραδινές δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Αρχικά, σε πιο αυστηρό ύφος, είχε χαρακτηρίσει «πράξη προδοσίας» τη φυγή από το ευρώ, ενώ στη συνέχεια, ικανοποιημένος από την ενημέρωση του πρωθυπουργού, εκτίμησε πως η κυβέρνηση τηρεί την εθνική γραμμή, όπως αυτή αποφασίστηκε στο Συμβούλιο της Δευτέρας.

«Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να έχουμε συμφωνία πριν από την Κυριακή», είπε, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, «αλλά αυτό που προέχει είναι μια εθνική συνεννόηση να ξεπεράσουμε τα τελευταία εμπόδια».

Προανήγγειλε δε ταξίδι του στις Βρυξέλλες σήμερα για να στηρίξει «την ενική προσπάθεια» (θα συναντήσει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ την Παρασκευή), καθώς και νέο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για να επιβεβαιωθεί ότι αυτή κινείται εντός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο κ. Θεοδωράκης εμμέσως ομολόγησε τη σκληρότητα του επικείμενου πακέτου (δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις), όμως, όπως είπε, σημασία έχει να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Αλλά και η Φώφη Γεννηματά είχε αργά το βράδυ επικοινωνία –τηλεφωνική- με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος της εξήγησε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με συνεργάτη της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τη δέσμευσή του στο Συμβούλιο των Αρχηγών, του επεσήμανε ότι έχει μία και μόνη επιλογή, τη συμφωνία, και του ζήτησε η ελληνική αποστολή να μην γυρίσει από τις Βρυξέλλες χωρίς ένα θετικό αποτέλεσμα. Η κ. Γεννηματά μετά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες και τις επαφές της με ομοϊδεάτες της από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνέχισε και χθες τις τηλεφωνικές της επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, καλώντας τους να βοηθήσουν τη χώρα μας και διαβεβαιώνοντάς τους ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή στην Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί το πρωί σκληρή δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε άλλους. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή», στον κ. Τσίπρα, στην κυβέρνησή του και σε κανέναν άλλον, για επιλογές, πρωτοβουλίες, παραλείψεις και παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων». Δεν παρέλειψε μάλιστα να μιλήσει ακόμα και για «σκοτεινά διπλά σχέδια με σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες», τόνοι που στη συνέχεια έπεσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v