Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι σχεδιασμοί για να βγει το τετραήμερο!

Περίπου 1,2 δισ. τράβηξαν οι τράπεζες από τον «κουμπαρά» καταθέσεων που διατηρούν στην ΤτΕ. Τα δεδομένα πριν το κρίσιμο Σαββατοκύριακο. Τι θα γίνει στο «καλό» και στο «κακό» σενάριο. Τραπεζική αργία και τη Δευτέρα.

Τράπεζες: Οι σχεδιασμοί για να βγει το τετραήμερο!

Με δυσκολία επιχειρούν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν στο μέτωπο της ρευστότητας καθώς κάθε ημέρα που περνά στερεύει το μικρό πλέον μαξιλαράκι ρευστού που διαθέτει το σύστημα, το οποίο πρέπει να δίνει μετρητά μέσω των ATMs μέχρι και την Κυριακή.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης ρευστότητας με στόχο την τροφοδότηση ενός ικανοποιητικού αριθμού ATMs - όχι του συνόλου καθώς πολλά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών - οι τράπεζες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος τράβηξαν τα κεφάλαια από τον κουμπαρά της υποχρεωτικής δέσμευσης του 1% επί του συνόλου των καταθέσεων που διατηρούν στην ΤτΕ.

Πρόκειται για ποσό περίπου 1,2 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Το σύνολο του ρευστού που έχει απομείνει αναμένεται να στηρίξει το σύστημα το αργότερο έως την Κυριακή.

Βέβαια, έως το Σάββατο θα έχει διαφανεί η έγκριση ή όχι των ελληνικών προτάσεων. Εάν είναι θετική τότε η επικύρωση της συμφωνίας από το Εurogroup δύναται να ενεργοποιήσει ταχύτατα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή μη τη Δευτέρα με στόχο να λάβει αποφάσεις για την τύχη του τραπεζικού συστήματος.

Στην περίπτωση της συμφωνίας πηγές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει, με γενναίο τρόπο, τη στρόφιγγα του ELA, καθώς το άνοιγμα - με capital controls - των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει με «θετικό σοκ» όσον αφορά το ύψος της ρευστότητας.

Εκτιμούν δε ότι το όριο του ELA που σήμερα βρίσκεται στα 89 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ.

Βασική όμως παράμετρος είναι και τα ενέχυρα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες τα οποία μετά την αύξηση του haircut από την ΕΚΤ έχουν περιορισθεί στα 7 δισ. ευρώ. Με αυτά μπορεί να αντληθεί δυνητική ρευστότητα κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ διαθέτει εναλλακτικές με στόχο την αύξηση της μάζας των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, αλλά επί του παρόντος όλα εξαρτώνται από την αξιοπιστία της πρότασης που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και από το ζήλο της να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Το κακό σενάριο

Στο αρνητικό σενάριο τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Δευτέρα θα μείνει στην Ιστορία ως η πλέον μαύρη σελίδα για τη χώρα. "Στην περίπτωση του Grexit θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως", αναφέρει τραπεζίτης και προσθέτει: "Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, οι αξίες όπως καταθέσεις θα χαθούν σε μεγάλο βαθμό και η χώρα θα χρεοκοπήσει".

Τα βήματα σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα είναι λίγα και συγκεκριμένα: Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και θα ξανανοίξουν όταν κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. "Δεν πρέπει να φθάσουμε μέχρι εκεί. Πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον λίγο χρόνο που απομένει και να συμφωνήσει. Ο άλλος δρόμος οδηγεί στο χάος...", αναφέρει πρόεδρος τράπεζας στο Εuro2day.gr.

Κλειστές έως και τη Δευτέρα

Στο μεταξύ με μία απλή υπουργική απόφαση χθες παρατάθηκε έως και τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα η τραπεζική αργία, ενώ το ημερήσιο όριο παραμένει στα 60 ευρώ.

Τη Δευτέρα εφόσον υπάρξει συμφωνία θα βγει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα ορίζει τον οδικό χάρτη λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος από την στιγμή που θα ανοίξουν οι τράπεζες και μετά. Βέβαια, τα capital controls θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα, ενώ τα όρια θα μεγαλώσουν ανάλογα πάντα με την πορεία υλοποίησης και εφαρμογής των μέτρων και των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η κυβέρνηση στο τρίτο μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v