Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση προς Τσίπρα: Επιτέλους τήρησε τη δέσμευσή σου για συμφωνία

«Άλλα είχαμε συμφωνήσει και άλλα φαίνεται να πράττει», υποστηρίζει ο Μεϊμαράκης. Για «ζοφερή εναλλακτική με πρώτα θύματα τους πιο αδύναμους» μιλούν στο Ποτάμι. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη με την Ε.Ε.», διαμηνύει η Γεννηματά.

Αντιπολίτευση προς Τσίπρα: Επιτέλους τήρησε τη δέσμευσή σου για συμφωνία

Λίγες ώρες μετά την προχθεσινή Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και τη στήριξη που παρείχαν στον πρωθυπουργό για να φέρει άμεσα μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, οι επικεφαλής της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κρύψουν την έντονη ανησυχία τους για την εξελισσόμενη διαδικασία.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά, ούτε χθες επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία και τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι εταίροι μετά τη Σύνοδο Κορυφής ήταν σκληρά και σαφή: Την Κυριακή ή θα υπάρξει μια συμφωνία-νέο πρόγραμμα ή Grexit.

«Δεν έχουμε καταλάβει πού το πάει ο πρωθυπουργός», είναι η κοινή συνισταμένη των «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων της αντιπολίτευσης, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η εντολή που έχει λάβει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε καμία περίπτωση η ρήξη.

Όπως εκτιμούν, αυτός είναι εγκλωβισμένος μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο -υποστηρίζουν- οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε τόσο στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος όσο και στο προχθεσινό Συμβούλιο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη ΝΔ οι εξελίξεις αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά κρίσιμες στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος (πρώτη υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη), όπου υπογραμμίστηκε πως «εθνική κόκκινη γραμμή είναι η συμμετοχή στο ευρώ και στην Ευρώπη».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν την απόφαση του προχθεσινού Συμβουλίου και τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για συμφωνία εντός του ευρώ, όμως βλέποντας τη χθεσινή παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και οδηγεί τη χώρα ολοταχώς προς την καταστροφή.

«Άλλα είχαμε συμφωνήσει και άλλα φαίνεται να πράττει η κυβέρνηση που φαίνεται ότι πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς σχέδιο», έλεγε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι το 48ωρο για το οποίο είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας ότι θα φέρει τη συμφωνία -και μάλιστα καλύτερη από τις προηγούμενες- εκπνέει. Η Συγγρού μιλά για απίστευτη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας, καλεί την κυβέρνηση να εξομαλύνει την κατάσταση σε κοινωνία και οικονομία, να ανοίξουν οι τράπεζες σύντομα και να διασφαλισθούν οι καταθέσεις.

Η εναλλακτική είναι ζοφερή

«Όσο περνούν οι μέρες, τόσο ανεβαίνει ο... λογαριασμός», λένε και στο Ποτάμι, που κάνουν λόγο για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτη του Σταύρου Θεοδωράκη, «έχει την πλήρη ευθύνη της διαπραγμάτευσης και δυστυχώς έχει χάσει πολύτιμο χρόνο όλο το προηγούμενο διάστημα. Αν είχε κινηθεί νωρίτερα -όπως του λέγαμε- τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερα».

Το πλαίσιο στο οποίο οφείλει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζει η ίδια πηγή, είναι αυτό που διαμορφώθηκε προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι ανάγκη, υποστηρίζουν στο Ποτάμι, να υπογραφεί η συμφωνία, να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης για να πάρει ανάσα η οικονομία, με πρώτο το άνοιγμα των τραπεζών. Πρέπει, σημειώνουν, «να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία με στοιχειώδη οικονομική βιωσιμότητα και με κοινωνική δικαιοσύνη. Η εναλλακτική είναι ζοφερή με πρώτα θύματα τους πιο αδύναμους».

«Ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη να φέρει μια καλύτερη συμφωνία από αυτές που είχαν παρουσιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν», υποστηρίζουν και στο ΠΑΣΟΚ, που τονίζουν με νόημα ότι τον στηρίζουν μεν, αλλά συνένοχοί του δεν πρόκειται να γίνουν.

Η Φώφη Γεννηματά συμμετείχε χθες σε σύσκεψη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Ηγέτες στις Βρυξέλλες, στους οποίους μετέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη με την Ε.Ε., αλλά για σύναψη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες της της είπαν πως «εμείς είμαστε υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά η παρουσία σας στο Eurogroup ήταν ένα βήμα προς τα πίσω, προκαλώντας νέα εμπόδια». Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους απάντησε ότι «ξέρω πως η κυβέρνηση τακτικά δημιουργεί προβλήματα, όμως, ανεξάρτητα από αυτό, εσείς πρέπει να σταθείτε δίπλα στον ελληνικό λαό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v