Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά την τραπεζική αργία η καταβολή εγγυήσεων για δικαστικές υποθέσεις

Αν ο ανακριτής αποφασίσει πως ένας κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, η καταβολή της θα πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας και όσο διαρκεί, ο άνθρωπος αυτός θα μπορεί να είναι ελεύθερος.

Μετά την τραπεζική αργία η καταβολή εγγυήσεων για δικαστικές υποθέσεις

Αναστέλλεται με εγκύκλιο του υπουργού Δικαιοσύνης για όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, η καταβολή εγγυήσεων που επιβάλλονται για να αφήνονται ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, οι καταβολές χρημάτων για να μετατρέπονται οι ποινές, η καταβολή παράβολου για υποβολή μηνύσεων ή άλλων ένδικων μέσων και γενικά κάθε χρηματική διαδικασία για τη διενέργεια δικαστικών πράξεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για παράδειγμα αν ο ανακριτής αποφασίσει πως ένας κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, η καταβολή της θα πρέπει να γίνει μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας και όσο διαρκεί, ο άνθρωπος αυτός θα μπορεί να είναι ελεύθερος χωρίς να έχει καταβάλλει τα χρήματα.

Η εγκύκλιος απευθύνεται προς όλα τα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, τους Δικηγορικούς και Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας. Σύμφωνα με αυτήν αναστέλλεται, λόγω ανωτέρας βίας, για όσο διάστημα συνεχίζεται η τραπεζική αργία, η υποχρέωση εκπλήρωσης πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων και ιδίως καταβολής εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή καταβολής πάσης φύσεως εγγυοδοσιών ή εφ άπαξ ή σε δόσεις χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «αυτονόητο είναι ότι με τη λήξη της τραπεζικής αργίας αίρεται και ο σχετικός λόγος ανωτέρας βίας και αναβιώνει η υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων οικονομικών υποχρεώσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v