Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο: «Βουτιά» της κατανάλωσης σε... αχαρτογράφητα νερά

Σε πρόωρες εκπτώσεις και... διακοπές καταφεύγουν οι έμποροι. Η τουριστική κίνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για κατανάλωση που θα ισοφαρίσει τις απώλειες. Πιστωτικές και χρεωστικές έδωσαν κάποιες ανάσες.

Εμπόριο: «Βουτιά» της κατανάλωσης σε... αχαρτογράφητα νερά

Αυξημένη ανησυχία για το μέλλον δεδομένου ότι η τραπεζική αργία παραμένει σε ισχύ εκφράζει το σύνολο του εμπορίου μικρής αλλά και μεγάλης κλίμακας.

Στελέχη μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι η «διερευνητική εβδομάδα» τελείωσε και εισερχόμαστε πλέον στον «αχαρτογράφητο χώρο».

Χωρίς συμφωνία, χωρίς ρευστότητα και με κλειστές τράπεζες το εμπόριο κινείται με ρυθμούς που δεν μπορούν να υπολογιστούν. Στη λιανική -πλην τροφίμων και φαρμάκων- η ζήτηση είναι πτωτική έως ανύπαρκτη, παρά τις όποιες αναλαμπές που εμφανίζονται για προϊόντα υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με παράγοντες του εμπορίου ηλεκτρικών και της αγοράς αυτοκινήτου, τις τελευταίες μέρες υπό το φόβο πιθανού κουρέματος καταθέσεων εκδηλώθηκαν αγορές υψηλής αξίας, οι οποίες ωστόσο δεν συνιστούν αντίβαρο στις απώλειες που καταγράφονται εδώ και μήνες και κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών απάλυνε τα προβλήματα επιβολής των capital controls ομολογούν οι περισσότεροι έμποροι. Ωστόσο οι μικρές επιχειρήσεις έχοντας και τις μικρότερες άμυνες αντιμετωπίζουν την κατάσταση επισπεύδοντας τις εξελίξεις. Ετσι, προχωρούν είτε σε πρόωρες εκπτώσεις, είτε σε πρόωρες... διακοπές.

Όσον αφορά τις προσφορές, ιδίως σε περιφερειακές αγορές, οι έμποροι σπεύδουν να προσφέρουν μειωμένες τιμές πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουλίου. Την πρακτική ακολουθούν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για επιλεγμένα κομμάτια του στοκ τους.

Για τις διακοπές, αρκετές επιχειρήσεις οδηγούν σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζομένους, ενώ κάποιες διατηρούν τα ρολά ανοιχτά για πολύ λιγότερες ώρες την ημέρα. Ο κίνδυνος των επίσημων απολύσεων αποτελεί ένα υπαρκτό σενάριο που επεξεργάζονται όλες οι επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, υποστηρίζοντας ότι σε βάθος χρόνου δεν θα μπορούν να συντηρούν υπαλλήλους.

Σε ό,τι αφορά το τουριστικό ρεύμα και το πώς αυτό θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση, οι έμποροι διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα η κατανάλωση από τουρίστες είναι σαφώς περιορισμένη φέτος.

Τα όποια διαθέσιμα τουριστικά μετρητά, δε, κατευθύνονται είτε στους μεγάλους οίκους, είτε σε καταστήματα που έχουν αναγνωρίσιμο προϊοντικό μείγμα και επάρκεια στοκ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και «κλειστές αγορές» καταγράφουν σημαντικές απώλειες πωλήσεων, όπως για παράδειγμα το συγκρότημα καταστημάτων στο Ελ.Βενιζέλος όπου η πτώση από την περασμένη Δευτέρα ανέρχεται σε 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v