Πικετί: Oι οπαδοί του Grexit θα μπουν στo χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Oι Γερμανοί είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν κήρυγμα για το χρέος, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Zeit ο Γάλλος οικονομολόγος. Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, υποστήριξε.

Πικετί: Oι οπαδοί του Grexit θα μπουν στo χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Όσοι θέλουν σήμερα να διώξουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Die Zeit ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα να κάνει κήρυγμα σε άλλα κράτη για το χρέος, λέγοντας πως είναι η χώρα που δεν αποπλήρωσε ποτέ το δικό της.

«Όταν ακούω ότι οι Γερμανοί λένε πως διατηρούν μια πολύ ηθική στάση για το χρέος και έχουν μια ισχυρή πεποίθηση ότι τα χρέη πρέπει να αποπληρώνονται, τότε σκέφτομαι ότι μας κάνουν πλάκα! Η Γερμανία είναι η χώρα που δεν πλήρωσε ποτέ το χρέος της. Δεν μπορεί να κάνει κήρυγμα σε άλλες», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα

«Μετά το τέλος του πολέμου το 1945, το χρέος της Γερμανίας βρισκόταν πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Δέκα χρόνια μετά, είχε απομείνει ελάχιστο. Το δημόσιο χρέος ήταν λιγότερο από 20% του ΑΕΠ. Την ίδια εποχή, η Γαλλία επέτυχε μια αντίστοιχη τεχνητή μείωση. Δεν θα είχαμε καταφέρει ποτέ αυτήν την απίστευτη μείωση στο χρέος μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προτείνουμε στην Ελλάδα. Σκεφτείτε τη συμφωνία για το χρέος του Λονδίνου, όπου 60% του ξένου χρέους ακυρώθηκε και τα εσωτερικά χρέη αναδιαρθρώθηκαν» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι οι Γερμανοί δεν είναι αρκετά γενναιόδωροι με την Ελλάδα ο κ. Πίκετι απάντησε:

«Μα για τι πράγμα μιλάτε; Γενναιόδωροι; Αυτήν την στιγμή η Γερμανία κερδίζει από την Ελλάδα καθώς επιμηκύνει δάνεια με συγκριτικά υψηλά επιτόκια».

Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για μια συνολική ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όπως μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως τόνισε είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση όχι μόνο του ελληνικού χρέους, αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v