Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο.. παρ' ολίγον εμφύλιος Τσίπρα – Καμμένου για τις αμυντικές δαπάνες

Το παρασκήνιο του χθεσινού ενδοκυβερνητικού θρίλερ. Ένα βήμα πριν από την.. παραίτηση βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η υπογραφή στο ΦΕΚ για την τραπεζική αργία.

Ο.. παρ ολίγον εμφύλιος Τσίπρα – Καμμένου για τις αμυντικές δαπάνες

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και το δημοψήφισμα της Κυριακής θα καθορίσει την επόμενη μέρα της χώρας, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος βρέθηκαν χθες ένα βήμα πριν από τη ρήξη.

Αφορμή, η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 200 και άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2015 – 2016, την οποία φερόταν να αποδέχεται ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον υπουργό Άμυνας για τον οποίο το θέμα αυτό αποτελεί casus belli.

Είναι ένα ζήτημα που εξ αρχής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε χαρακτηρίσει αδιαπραγμάτευτο, γεγονός που μέχρι τώρα έβρισκε σύμφωνο και τον κ. Τσίπρα.

Μάλιστα, προχθές το βράδυ, μέσω του twitter, ο κ. Καμμένος εξέφραζε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των συνομιλιών: «Μου λένε ότι έγιναν δεκτές οι θέσεις μας για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας και την διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά. Μακάρι να αληθεύει», ήταν η χαρακτηριστική ανάρτησή του.

Ωστόσο, χθες το πρωί, μετά την δημοσιοποίηση της δισέλιδης επιστολής που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές, μέσα από την οποία αποδεχόταν τη μείωση των συγκεκριμένων δαπανών ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες, ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκε... εκτός εαυτού. «Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά, ΑΝΕΛ προϋπόθεση συμφωνίας είναι 1.Όχι περικοπές στην εθνική άμυνα 2. Παραμονή ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά», έγραψε εκ νέου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμέσως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, στον οποίο εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στην περίπτωση που αυτός επέμενε στην πρότασή του.

Ο κ. Τσίπρας, μέσα σε όλους τους άλλους «πονοκεφάλους», το μόνο που δεν ήθελε ήταν να προκύψει και κρίση μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, έτσι δεσμεύτηκε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι στη νεότερη πρόταση της Αθήνας προς το Eurogroup θα αφαιρεθεί η δέσμευση για περαιτέρω μειώσεις στην Άμυνα. Για να εκτονωθεί η κατάσταση, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε ύστερα από λίγο να διαμηνύσει πως «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».

Μάλιστα, δεν αποκλείεται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί το Πεντάγωνο για ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και για να επαναλάβει την αμέριστη στήριξή του στα στελέχη των ενόπλων και να σβήσει κάθε σκιά για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο.

Capital controls

Στο μεταξύ, έντονα σχολιάστηκε χθες η απουσία της υπογραφής του υπουργού Άμυνας από το ΦΕΚ που αφορά την τραπεζική αργία και τα capital controls. To ΦΕΚ φέρει την υπογραφή των περισσοτέρων μελών του υπουργικού συμβουλίου (όπως επιβάλλεται βάσει της νομοθεσίας), όχι όμως του κ. Καμμένου με τις φήμες περί διαφωνίας του και στο συγκεκριμένο ζήτημα να δίνουν και να παίρνουν, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνονται.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σε κάθε ευκαιρία, τονίζει την ανάγκη της επικράτησης ενός ισχυρού «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Μιλώντας στο «Κόκκινο», υποστήριξε πως ενδεχόμενο «ναι», θα σημάνει «συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας που οδήγησε σε 10.000 αυτοκτονίες, συνέχιση της πολιτικής που έδιωξε 300.000 παιδιά - νέους επιστήμονες, μετανάστες στο εξωτερικό, μείωση των συντάξεων, κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ». Ουσιαστικά, σημείωσε, «ο πόλεμος που γίνεται είναι ένας πολιτικός πόλεμος. Όλα είναι θέματα συμφερόντων από την πλευρά των δανειστών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v