Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με όπλο την... πλατεία κινείται η αντιπολίτευση

Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τι ζητά από τον πρωθυπουργό η ΝΔ. Για «λόμπι της δραχμής» εγκαλεί την κυβέρνηση το Ποτάμι. «Θετική λυτρωτική» λύση απαιτεί το ΠΑΣΟΚ.

Με όπλο την... πλατεία κινείται η αντιπολίτευση

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ύστερα και από την χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές και την λήξη του προγράμματος χωρίς την πληρωμή των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», εκτιμούν τόσο στην ΝΔ όσο και στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, που, ύστερα και από τη μεγάλη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «εάν -λένε- τελικά αυτό πραγματοποιηθεί».

Κοινή είναι η πεποίθηση των τριών κομμάτων ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί μπροστά «στο απόλυτο αδιέξοδο», αφού η συνεχείς καθυστερήσεις του γυρίζουν τελικά «μπούμερανγκ», εκτός και αν -όπως λένε- ήταν εξ αρχής αυτός ο σκοπός του, επαναφέροντας τη χώρα στη δραχμή.

Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει τις επαφές του με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην προσπάθειά του να μεγαλώσει το μέτωπο του "ναι", ενώ συνεχίζει τις προσωπικές δημόσιες παρεμβάσεις του εξηγώντας στους πολίτες την τεράστια σημασία της ψήφου τους. «Το ναι θα βγάλει τη χώρα από τον εφιάλτη, το όχι θα ήταν ανυπολόγιστη καταστροφή και για πολλά χρόνια», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισημαίνει ότι μόνο «με την ψήφο στην Ευρώπη" θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Στη Συγγρού διατυπώνουν τη γνώμη ότι οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τι πρέπει να πράξουν, ενώ διερωτώνται για την κίνηση του πρωθυπουργού να αιτηθεί για το νέο μνημόνιο 30 δις ευρώ, «όταν οι ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017 θα είναι 50 δισ. ευρώ». Κάθε μέρα που περνά, τόνισε χθες συνεργάτης του κ. Σαμαρά, «τα μέτρα γίνονται ολοένα και σκληρότερα και η κυβέρνηση πλέον, λόγω της ανεξήγητης κωλυσιεργίας της, σύρεται πίσω από τις διαθέσεις των ξένων».

Η απομόνωση της Ελλάδας, λένε στη ΝΔ, αποτυπώνεται και από τις αποστάσεις που κρατούν από την κυβέρνηση Τσίπρα ακόμα και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, όπως ο Ματέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ. Όμως ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν, τα χειρότερα μπορούν να αποφευχθούν και στο πλαίσιο αυτό καλούν τον Αλέξη Τσίπρα «να μην συνδέσει το όνομά του και την ιστορία του με μια ολοκληρωτική καταστροφή». Τουτέστιν, να σταματήσει αμέσως τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, να προχωρήσει σε άμεση συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Το πιστόλι στον κρόταφο

Μετωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, εξαπέλυσε χθες και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας τον πως αποφάσισε να βάλει «το πιστόλι στον κρόταφο του λαού για να μην διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και σε αυτή τη γραμμή -επισημαίνει- στρατεύεται «ο δημιουργικός κόσμος της χώρας». Απεναντίας, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. με τη Χρυσή Αυγή, το μόνο κόμμα πλην συγκυβέρνησης που στηρίζει το ΟΧΙ.

Στο Ποτάμι χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την κίνηση του πρωθυπουργού να καλέσει το λαό να αποφασίσει για τη συμφωνία με τους Θεσμούς μετά από πέντε μήνες "λανθασμένης διαπραγμάτευσης" και μιλούν για «το λόμπι της δραχμής που περιμένει πως η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ».

Αν ο λαός πει σε ποσοστό 60% να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, κατά τον κ. Θεοδωράκη, «δεν θα μπορεί να γυρίσει την πλάτη του ο κ. Τσίπρας», επαναλαμβάνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Φώφη Γεννηματά, η οποία σήμερα θα προσπαθήσει να προωθήσει το «ναι» του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς. Με τα τωρινά δεδομένα, υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, δείχνει δύσκολη η επίτευξη της συμφωνίας, εκτός και αν η κυβέρνηση αναγκαστεί σε μεγάλες, επώδυνες για το λαό, αλλά εκ των πραγμάτων αναγκαίες υποχωρήσεις.

"Κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δράσει για να δοθεί μια θετική, μια λυτρωτική λύση. Σήμερα, τώρα, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση. Οι στιγμές είναι ιστορικές, όπως και η ευθύνη όλων μας", δήλωσε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Καρύδης έγραφε στο twitter: «Το ΝΑΙ ενώνει και δίνει προοπτική, το ΟΧΙ διχάζει, απομονώνει και μας γυρίζει πίσω».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v